Recept: traditionele polenta uit Noord-Italie
Polenta is een typisch gerecht van Noord-Italië. Locals eten het gerecht bij het Comomeer met de typische vis van het meer, ‘missoltino’, met vlees of kaas. Als je te veel polenta kookt, kun je het de volgende dag eten met eieren of melk.
In Lecco waren er jaren geleden polentaverkopers, die polenta als een soort fast food verspreidden. Je kocht er polenta met gebakken vis om het ter plekke op te eten, onder een luifel. Tegenwoordig vind je nog steeds veel polenta in de restaurants rond het Comomeer. Polenta wordt thuis niet meer zo vaak gemaakt, omdat het lang duurt om te bereiden. Met een snelkookpan scheelt het echter al gauw de helft van de tijd.
Traditionele polenta
Ingrediënten:
2 l. water
½ kg. maïsmeel
2 kleine lepels zout
Bereidingswijze (60 minuten):
Zet het water op. Als het kookt, langzaam de bloem erbij gieten. Goed roeren, let op klontjes en laat het ongeveer een uur zachtjes doorkoken, aandacht voor klonten te voorkomen en laat ongeveer een uur. Bedek de polenta voor het serveren een paar minuten met een schone theedoek om het niet te hard te laten worden.