Bergamo, een van de mooiste en schilderachtigste steden in Noord-Italië

Door velen wordt Bergamo gezien als een van de mooiste en schilderachtigste steden van Noord-Italië. De stad ligt vanaf Lecco een uurtje en vanaf Como ruim een uur rijden van het Comomeer. Bergamo is een der oudste steden van Lombardije met Etruskische, Keltische en Romeinse invloeden, waarvan de schrijver Stendhal schreef: de mooiste stad die ik ooit heb gezien!

Comomeer_Bergamo_(52).jpg

Bergamo (120.000 inwoners) kan worden onderverdeeld in een hoog en laag gedeelte. Het hoge gedeelte (Bergamo Alta) is de oude middeleeuwse stad op een heuvel, die in de 16e eeuw tijdens de Venetiaanse overheersing werd ommuurd door dikke stadsmuren met een lengte van meer dan 5 kilometer. Het heeft een sfeervolle, historische kern waarin prachtige bouwwerken uit de Middeleeuwen en de Renaissance de toon aangeven.
Het laaggelegen deel van de stad (Bergamo Bassa), onder andere door middel van een kabeltrein verbonden met het oude centrum, herbergt de moderne stad met winkels, de meeste woonwijken, het station en het bezienswaardige museum Accademia Carrara met werken van Botticelli, Rubens en Rafaël.

Comomeer_Bergamo_(39).jpg

Città Alta
Centraal in de oude kern ligt de Piazza Vecchia, en mooi plein met daaraan onder andere het Palazzo della Ragione, de bibliotheek, de Capello Colleoni en de Santa Maria Maggiore, met daarin het graf van de musicus Gaetano Donizetti. Je kunt via de kastanjelanen heerlijk langs de stadsmuren van stadspoort naar stadspoort wandelen. In de straatjes en steegjes van het oude centrum vind je leuke winkeltjes en restaurants.
Luchthaven
Bergamo heeft een vliegveld, Orio al Serio, die behalve voor nationaal verkeer ook gebruikt wordt door lowcost luchtvaartmaatschappijen als Ryanair. Vanaf Schiphol bestaat een rechtstreekse vliegverbinding, evenals vanaf Eindhoven en Charleroi (Brussel). Het vliegveld ligt 5 kilometer buiten de stad. Elke 30 minuten rijdt er een bus.

Comomeer_Bergamo_(30).jpg

Bezienswaardigheden:

  • Città Alta, de historische kern van de stad gelegen op een heuvel. Met als middelpunt de Piazza Vecchia met de belangrijkste monumenten van de stad. In de straten en steegjes van het oude centrum tal van leuke restaurantjes en winkeltjes.
  • Palazzo della Ragione, het imposante stadhuis uit de 12e eeuw.
  • De klokkentoren, 53 meter hoog, uit de 13e eeuw. In de toren kun je met een trap of lift naar boven, waar je een fraai uitzicht hebt over de hele stad.
  • Santa Maria Maggiore, de romaanse kerk uit de 12e eeuw. Met een overdadig interieur en het graf van de componist Gaetano Donizetti.
  • Capella Colleoni, één van de hoogtepunten van de Lombardische Renaissance gebouwd als mausoleum voor Bartolomeo Colleoni. De voorgevel is een prachtig kleurenspel van allerlei elementen, beelden, vensters en decoraties. In de kerk zie je de grafmonumenten van Colleoni en zijn dochter Medea.
  • Battistero, de achthoekige doopkapel. Een 19e-eeuwse reconstructie van het 14e-eeuwse origineel.
  • La Rocca, 13e eeuwse vesting gelegen op een heuvel vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de oude stad. Hier bevind zich ook het historisch museum.
  • Accademia Carrara, museum in een palazzo met een overzicht van de beroemdste beeldende kunstenaars van Italië.
  • Galleria d’Arte Moderna e Contemporanea, museum voor moderne kunst aan de Via Tomaso.
Comomeer_Bergamo_(29).jpg

 

locatie