Varenna, een van de hoogtepunten aan het Comomeer

Het schilderachtige dorp Varenna ligt steil tegen de oostelijke oever van het Comomeer tegen een rots gevlijd en verkeert voor een groot gedeelte nog in authentieke staat. In meerdere opzichten is Varenna een van de hoogtepunten van het Comomeer!
Comomeer_steden-varena.jpg
De oude huizen, nauwe steegjes, mooie uitzichten en de uitnodigende promenade langs het Comomeer trekken jaarlijks veel toeristen naar Varenna (850 inwoners). Vanaf de boulevard bereik je via steile trappen en oude steegjes het plein in het centrum van het dorp waar de 14e-eeuwse San Giorgio kerk te vinden is. Een opvallende bezienswaardigheid is de prachtige muurschildering van de heilige Christoffel aan de buitenkant van deze kerk. Ook aan de binnenzijde vind je unieke fresco’s.

In de middeleeuwen werd Varenna meegesleurd in de conflicten tussen Milaan en Como. In 1169 bood het stadje plaats aan de inwoners van het Comacina Eiland, op de vlucht voor de plundering door Como. Deze periode wordt elk jaar herdacht tijdens het feest van San Giovanni, waarbij duizenden drijvende lichtjes op het Comomeer worden losgelaten.

Bij Varenna stroomt de kortste rivier van Italië, de 250 meter lange Fiumelange. De korte rivier stroomt van maart tot september met onstuimig water en ligt de rest van het jaar droog. Je kunt van de bron tot de monding in het meer lopen naar Fiumelatte via een mooie wandelroute langs het meer. Een mooie wandeling via lanen en terrassen over de berg en langs tuinen rijk aan mediterraanse geuren. Op sommige stukken kun je alleen over een plankier lopen.

Varenna ligt aan de monding van de bergrivier Esino en een leuke excursie vanaf het plaatsje is die naar de vallei van de Esino. Het eerste dorp dat je tegenkomt is Perledo, waar zich de goed bewaarde burcht van Vezio bevindt met een 14e-eeuwse toren. Het uitzicht is hier fantastisch! Nog verder kom je bij het dorp Esino Lario, dat op 900 meter hoogte een perfecte basis vormt voor het verkennen van de bergen van de Grigne.

Bezienswaardigheden Varenna

  • De Kerk van San Giorgio is een basiliek met drie schepen uit de 14e eeuw. Van bijzonder belang is de groep standbeelden in gekleurd steen, die de kruisafneming van Jezus voorstellen. De fresco van San Cristoforo op de voorgevel van het gebouw is ook heel bijzonder. In de kerk zie je nog meer eeuwenoude fresco’s.
  • Op de begraafplaats van het dorp is een mooi grafmonument uit de negentiende eeuw te vinden, in de vorm van een 20 meter hoge piramide.
  • De kerken St. Giovanni Battista (één van de oudste kerken aan het Comomeer) en de 17e-eeuwse St. Maria della Grazie zijn een bezoekje waard.
  • Villa Monastero Mornico is een voormalig klooster dat in 17e eeuw door de familie Mornico tot luxueuze villa werd verbouwd. Tegenwoordig doet het dienst als congrescentrum. In de zomer zijn de prachtige villa en het omringende park voor toeristen toegangelijk. Van april tot oktober van 9.00 tot 19.00 uur.
  • Villa Cipressi, ook een congrescentrum met eeuwenoude terrastuinen die doorlopen tot aan de rand van het meer en een fraaie botanische route. De villa dankt zijn naam aan de prachtige, zeer oude cipressen die zich in de tuin bevinden. Van maart tot oktober dagelijks geopend van 9.00 tot 18.00 uur.
  • Castello di Vezio, iets buiten Varenna in Perledo, is een burcht met een 14de-eeuwse toren en een vreemde tentoonstelling van roofvogels. Het uitzicht is adembenemend. Te bezoeken van april tot oktober van 10.00 tot 18.00 uur.
Comomeer_varenna-1.jpg

Varenna