Tremezzo

Tremezzo biedt een schitterend uitzicht op het centrale deel van het Comomeer en op de gebergten van de Grigne. Het dorp (1300 inwoners) ligt op de westoever van het Comomeer, tegenover Bellaggio en op korte afstand van Menaggio.
Comomeer_steden-tremezzo.jpg
Tremezzo heeft een redelijk gematigd klimaat, door de bergketen die het dorp tegen de koudere stromingen beschermt, en door de aanwezigheid van het Comomeer. Mede hierdoor is het al langer dan een eeuw een populaire internationale toeristenbestemming. Vele beroemde personen, zoals Giuseppe Verdi, koningin Victoria van Engeland, keizer Willem II, schrijver Stendhal en Greta Garbo zijn hier op vakantie geweest. Slenter op je gemak door de gezellige straatjes van het dorpje, geniet van een romige cappuccino of een verkoelend drankje op een van de terrasjes en wandel door het Parco Teresio Olivelli, dat direct aan het Comomeer ligt.

Villa Carlotta

Door zijn beroemde geschiedenis bevinden zich in Tremezzo enkele van de mooiste villa’s van het Comomeer. Zoals de zeventiende eeuwse Villa Carlotta, met meesterwerken van kunst en architectuur en omgeven door schitterende Italiaanse tuinen, Villa La Quiete en Villa La Carlia. Een aantal van deze fraaie villa’s vind je zij aan zij met luxe hotels aan de toeristische boulevard van het plaatsje.
In de omgeving zijn er interessante excursies te maken, zoals naar Ossuccio, met het Sanctuarium van de Vergine del Soccorso dat loodrecht boven de bergspleet ‘Orrido del Tufo’ verrijst.

Maak ook eens een uitstapje naar Griante Cadenabbia, dat op een wijde hoogvlakte ligt, een goede uitvalsbasis voor schitterende wandelingen naar de toppen van de bergen Crocione, Tremezzo en Galbiga. En vergeet Lenno niet met zijn mooie boulevard, van Villa Balbianello tot aan aan de archeologische opgravingen van het Comacina Eiland. In het gehucht Bolvedro bevindt zich de kerk van San Lorenzo, terwijl je richting Rogaro de ruines van een middeleeuwse toren kunt bezoeken en de kerk van Santa Maria met zijn zwarte madonna.

Comomeer_steden-tremezzo-kx.jpg

Bezienswaardigheden Tremezzo

  • Villa Carlotta met zijn botanische tuinen. Beroemd om zijn kunstverzameling met werken van Canova, Thorvaldsen, Hayez en Appiani en de prachtige tuin. Vooral in het voorjaar staan hier prachtige bloemen in bloei waaronder vele azalea’s en rododendrons. Vanaf het balkon van de villa heb je een adembenemend uitzicht over de tuin en het aangrenzende Comomeer.
  • De Kerk van San Lorenzo in Bolvedro is gebouwd in twee delen, in 1775-1776 en aan het eind van de negentiende eeuw. Let op de prachtige fresco’s van schilder Tagliaferri.
  • De Kerk van Santa Maria in Rogaro. Hier vind je het houten standbeeld van de zwarte madonna uit de 17e eeuw, een kopie van de originele Madonna van Einsiedeln.

Tremezzo