Menaggio, een van de gezelligste steden aan het Comomeer

Het gezellige stadje Menaggio kan gerekend worden tot de meest toeristische plaatsen van het Comomeer. Je vindt het op de westoever van het meer, tussen de uitlopers van de Zwitserse Alpen op de plaats waar de rivier de Sanagra uitmondt in het Comomeer.
Comomeer_steden----menaggio.jpg
Menaggio was zeer geliefd bij schilders en ook de Britse staatsman Sir Winston Churchill kwam er graag. Ten westen van de plaats bevindt zich de Valle Menaggio. Hierdoor loopt een belangrijke verbindingsweg naar Lugano (Zwitserland).

Centrum

Het centrum van Menaggio is verdeeld in een hoger gelegen oud gedeelte met gezellige middeleeuwse steegjes en een deel aan het meer, toeristisch en met negentiende eeuwse architectuur. Aan de mooie en lang uitgestrekte promenade grenzend aan het Comomeer zie je veel hotels en restaurants. Het hart van Menaggio is de Piazza Garibaldi die gelegen is tussen het meer en de kerk Santo Stefano.

Op de hoogvlaktes van het stadsdeel Loveno bevindt zich één van de mooiste villa’s van het Comomeer: Villa Mylius Vigoni, omringd door een schitterende Engelse tuin. Van Loveno kun je verder omhoog naar Plesio en wandel dan naar de berghut van Menaggio op 1400 meter. Het landschap is werkelijk adembenemend mooi en je hebt er een schitterende uitzicht op het meer.

Op slechts een paar kilometer afstand bevinden zich de dorpjes San Siro, Sant’Abbondio en Santa Maria Rezzonico. Hier bevind je je in een landschap dat gekenmerkt wordt door over het meer hangende rotsen en door de Sasso Rancio. In deze plaatsen loont een bezoek aan Villa La Gaeta zeker de moeite; in deze villa zijn verschillende stijlen succesvol gecombineerd. Let vooral op de twee tot de verbeelding sprekende torens, loodrecht boven het meer.

Menaggio is ook een ideaal startpunt voor een boottocht op het Comomeer, je kunt dan meteen enkele andere stadjes aan het meer bezoeken. De boten en veerboten van Navigazione Laghi onderhouden een zeer regelmatige dienst op het middengedeelte van het Comomeer. Zij varen voortdurend op en neer tussen Menaggio, Varenna, Bellagio, Lenno, Tremezzo en Villa Carlotta. Een dagkaart voor dit traject kost ongeveer 10 euro.

Markt: Elke tweede en vierde vrijdag van de maand is het markt in Menaggio.

Bezienswaardigheden Menaggio

  • De kerk van Santo Stefano in het oude centrum, gebouwd in de achttiende eeuw op de resten van eerdere Romeinse gebouwen, met drie schepen en met fresco’s van Tagliaferro. Binnen zijn er verder nog verschillende goed uitgevoerde kunstwerken van schilders van de Lombardijnse en Vlaamse scholen, terwijl het altaar omgeven is door medaillons in olie op brons.
  • Andere interessante kerken zijn bijvoorbeeld de kerk van Santa Marta, op de voorgevel waarvan zich een Romeins grafmonument uit de eerste eeuw bevindt, gemaakt door Mincio Exorato. Kijk ook even binnen bij de kerk van San Carlo, gebouwd op de ruïnes van het oude kasteel, en het Sanctuarium van de Madonna van de vrede, gebouwd in 1659 om de vrede van de Pirenei te vieren.
  • Het Kasteel van Menaggio stamt uit de tiende eeuw en bevindt zich aan de rand van de diepe bergkloof van de bergrivier de Sanagra. Tegenwoordig zijn er van het antieke fort slechts twee torens, de ringmuren en de brug overgebleven.
  • Het Museum La Raccolta della Barca Lariana is gewijd aan de nautistische tradities van het Comomeer, met 160 vaartuigen uit verschillende tijdperken. In juli en augustus dagelijks open van 14.30-18.30 uur, van pasen tot juni en in oktober en november alleen op zaterdag en zondag.
  • In het gehucht Loveno vind je Villa Mylius, in 1829 gekocht door de Duitse ondernemer en bankier Enrico (Heinrich) Mylius, die het uitbreidde en verrijkte met zijn kunstverzamelingen. Tegenwoordig is het de zetel van het Italiaans-Duitse Centrum. De villa onderscheidt zich vooral door zijn artistieke rijkdom, zijn prachtige zalen en zijn schitterende park met eeuwenoude orchideeën, panoramische uitzichtpunten, fantastische beeldhouwwerken en exotische geuren. Veel van het oorspronkelijk ontwerp van het Engelse landschapspark is bewaard gebleven, er staat bijvoorbeeld een oude conifeer die 400 vierkante meter inneemt! Bezoeken alleen op afspraak op donderdagmiddag. Toegang: € 10,00.
Comomeer_steden----menaggio---b.jpg
Bekijk ook de video van Menaggio!
Menaggio, Comomeer (Lake Como)
Menaggio, leuk stadje aan het Comomeer.

Menaggio