Mandello del Lario, het stadje van Moto Guzzi

Mandello del Lario is vooral bekend vanwege de connectie met Moto Guzzi, maar dit stadje heeft meer te bieden met zijn mooie stranden en historische centrum. Met 10.500 inwoners is Mandello del Lario na Lecco de grootste plaats aan de oostoever van het Comomeer. 

Moto Guzzi

Het stadje is vooral bekend vanwege de fabriek van Moto Guzzi, de beroemde producent van motorfietsen die sinds 1921 in Mandello del Lario is gevestigd. Hier vind je ook een museum gewijd aan Moto Guzzi. Sinds 2001 worden in Mandello del Lario ook elk jaar de GMG, de Giornate Mondiale Guzzi oftewel de wereldwijde Guzzi dagen, gehouden.

Comomeer_steden-mandello.jpg
Bij Mandello del Lario vind je een aantal mooie stranden en er zijn goede (water)sportmogelijkheden. Het oude centrum van het stadje is sfeervol met smalle steegjes en een kleine haven.

Een bezoek waard is ook het karakteristieke gehucht Maggiana dat Mandello vanaf zijn hoge terras domineert. In het centrum van Maggiana bevindt zich de middeleeuwse Toren van Barbarossa, die in de dertiende eeuw onderdak bood aan de keizer Frederik I, ofwel ‘Barbarossa’. Binnen is een museum met boerenwerktuigen, dat echter alleen op afspraak te bezichtigen is, of tijdens de Juni-vieringen.

Bezienswaardigheden Mandello del Lario

  • Museo del Motociclo Motoguzzi, Via Ernesto Parodi 57. Alleen rondleidingen tussen 15.00 en 16.00 uur van maandag tot en met vrijdag (gratis).
  • De Kerk van San Lorenzo, in het centrum van Mandello. Het onderste deel van de klokkentoren is afkomstig uit het begin van de twaalfde eeuw. Binnen zijn er kunstwerken uit de tweede helft van de zeventiende eeuw te bewonderen, die aan Giacomo Antoni Santagostino en zijn leerlingen worden toegeschreven, terwijl de doopkapel en het altaar van de zestiende eeuw zijn.
  • De Kerk van San Giorgio stamt uit de 11e eeuw maar dankt zijn huidige aanblik aan de renovatie in de veertiende eeuw. Het enige originele onderdeel is het wijwatervat met een gevlochten geometrisch-bloempatroon. In de kerk vind je fresco’s uit de 15e eeuw.
  • Het Sanctuarium van de Madonna van de Rivier, een barokke kerk met fresco’s van Giacomo Antoni Santagostino.
  • De grot Ferrera, in de plaats Acqua Bianca, is een groot hol van ongeveer 175 meter lang en 50 meter breed. Binnen bevindt zich een kort riviertje en een waterval. De toegang is te vinden aan de rand van een bergpaadje.

Mandello del Lario