Lecco, een moderne stad met een historisch hart

Lecco is na Como de tweede grootste stad aan het Comomeer (47.000 inwoners) en tevens de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad ligt aan de punt van de zuidoostelijke arm van het Comomeer. In de volksmond wordt dit gedeelte van het meer ook wel Lago di Lecco genoemd. 

Vandaag de dag is Lecco vooral een moderne industriële stad, verbonden met de productie van staal en zijde. Jarenlang werd het leven hier aan het Comomeer bepaald door de grote spinnerijen en weverijen, die tegenwoordig voor het grootste deel zijn stilgelegd en worden verbouwd.

De ligging van Lecco is bijzonder fraai, zo tussen de imposante bergtoppen van de Resogone en het lieftallige Comomeer. Het heeft een prachtige boulevard langs het meer en het centrum komt overeen met de oude versterkte stad, ingesloten tussen de haven en de straten via Cavour, via Volta en via Resinelli.

Comomeer_lecco-comomeer.jpg

Het historische hart wordt gevormd door Piazza XX Settembre, het oude marktplein, omgeven door galerijen met kleine winkeltjes en overheerst door de antieke Torre Viscontea, en de toren van het vroegere kasteel van de Visconti’s. Ook vind je hier het Piazza Cermenati, een belangrijk handelscentrum dat direct vanaf het water toegankelijk is, met de Prepositura uit de vijftiende eeuw, het Palazzo del Pretorio en het Palazzo delle Paure.

Lecco heeft een belangrijke alpinistentraditie en de roeivereniging ‘Canottieri Lecco’ heeft al veel grote kampioenen voortgebracht. Maar Lecco dankt zijn bekendheid vooral aan de 19de-eeuwse schrijver Alessandro Manzoni, de belangrijkste Italiaanse schrijver van de romantiek. Een groot deel van zijn leven woonde hij in Lecco en zijn beroemde roman ‘I Promessi Sposi’ (De Verloofden) speelt zich af in de omgeving van de stad. In het huis waar hij opgroeide is nu het Museo Manzoni gevestigd. Op de Piazza Manzoni staat een standbeeld ter ere van de schrijver.

Liefhebbers van de verwikkelingen van de Lombardische boerenkinderen Renzo en Lucia kunnen in en om Lecco een Manzoni-wandeling volgen, om de plekken en gebouwen te zien die een rol spelen in de roman. Bij het toeristenbureau kun je een routebeschrijving halen.

Vlakbij Lecco nemen de wateren uit het Comomeer weer de vorm van een rivier aan in de Adda, die zich verder naar het zuiden weer tot een kom verwijdt in de meren van Garlate en Olginate. Vanaf Lecco vertrekt de historische route naar de Valsassina. Tijdens een excursie naar dit dal ontdek je de antieke dorpjes en natuurlijke schoonheden die hier goed bewaard zijn gebleven.

Elke woensdag en zaterdag is er een markt in Lecco tussen de Via Amendola en de Via Ghislazione.

Bezienswaardigheden Lecco

  • De Ponte Azzone Visconti, ook wel Ponte Vecchio genoemd, een brug over de rivier de Adda. De brug is gebouwd tussen 1336 en 1338 door een lid van de Visconti familie als verbinding van de stad, de Valsassina en de oostoever van het Lario met het hertogdom van Milaan.
  • De Ponte Grande, een 120 meter lange brug met elf bogen, ligt precies op het punt waar het meer in de rivier de Adda overgaat. In de loop van de jaren is hier behoorlijk aan verbouwd: oorspronkelijk had de brug 8 bogen, toen werden het er 10, en vervolgens 11. Ter verdediging zijn er twee torens met een ophaalbrug.
  • De Basiliek van San Nicolò, door architect Giuseppe Bovara in 1830 volledig verbouwd. De restanten van de oude ringmuren van de stad behouden zijn echter behouden gebleven, die waren verbonden met de grote ronde toren waarop nu de neogotische klokkentoren verrijst. Binnen zijn nog sporen van de kerk uit de dertiende eeuw te vinden in de doopkapel. Vergeet ook niet de fresco’s uit het eind van de veertiende eeuw te bekijken.
  • Villa Manzoni, een deftig verblijf dat van 1710 tot 1818 toebehoorde aan de familie van de wereldberoemde auteur Alessandro Manzoni, werd in 1963 door de gemeente gekocht. Op de begane grond bevindt zich het Museo Mazoniano, terwijl de tweede verdieping onderdak biedt aan de Stedelijke Pinacotheek. In de afdeling gewijd aan de auteur van ‘De Verloofden’ zijn enkele herinneringen aan Manzoni te vinden, alsmede een deel van de originele inrichting.
  • In Palazzo Belgiojoso, in corso Matteotti, zijn met zuilengangen omgeven ruimtes en hangende loggia’s te zien. Ooit was het palazzo eigendom van de Mellerio familie, maar tegenwoordig is in Belgiojoso het archeologisch en historisch museum van Lecco gevestigd. De exposities zijn gewijd aan de geschiedenis en het grondgebied van Lecco, zoals het deel over de staalbewerking, van oudsher traditie in Lecco.
  • Torre Viscontea, een met kantelen versterkte toren van het voormalige kasteel van de Visconti’s, deed vroeger dienst als gevangenis. Tegenwoordig wordt de toren gebruikt voor tentoonstellingen.

Lecco