Domaso: varen, surfen, eten en sightseeing

Domaso ligt in het noordwestelijke gedeelte van het Comomeer. Smalle, steile straatjes leiden van het meer naar de bergen. Eén van de belangrijkste gebouwen is Villa Camilla, gebouwd in de 18e eeuw, waarin nu het stadhuis is ondergebracht. Domaso is een populaire badplaats bij watersporters vanwege de constante wind, La Breva. Pianello del Lario is de locatie van de belangrijkste zeilclub aan het meer.
Comomeer_domaso-1a.jpg
Domaso ligt dicht bij het noordelijke uiteinde van het meer, net boven Gravedona. Dit voormalige vissersdorp bestaat uit twee delen. Het ene deel is rustig en heeft een typisch Italiaanse sfeer met zijn kleine winkels en goede, gezellige restaurants. Het andere deel is moderner en is helemaal gericht op toeristen, met restaurants, disco’s en een camping.

Eén van de highlights van het plaatsje is Villa Camilla, een prachtig historisch gebouw dat nu dienst doet als stadhuis. De kerk van San Bartolomeo is ook de moeite waard. Het minst indrukwekkende gebouw is wel het VVV-kantoor, ondergebracht in een houten hut, maar een schatkamer van lokale informatie met alle brochures. Je vindt het aan de oever van het meer.

Honger gekregen van al dat sightseeing? In Domaso is een leuk eettentje nooit ver weg. Van restaurants gespecialiseerd in vis uit het Comomeer en andere lokale gerechten tot pizzeria’s – je vindt het hier allemaal. Regionale specialiteiten zijn ‘misoltini’ (gedroogde en gegrilde vis), gnocchi en polenta geserveerd op verschillende manieren. Er is ook een lokale Domaso witte wijn, waarvan slechts zo’n 1.200 flessen per jaar wordt geproduceerd.

Comomeer_domaso-2a.jpg

Bootje huren

Watersporters noemen het plaatsje in één zin met een fenomeen genaamd La Breva. Deze constante bries die waait over het uiteinde van het meer maakt Domaso tot een perfecte locatie maakt voor een breed scala aan watersporten. Op verschillende plaatsen kun je terecht voor het huren van alles wat bij je favoriete watersport komt kijken, of dat nu windsurfen, kanoën of waterskiën is. Voor de liefhebbers zijn er ook catamarans en motorboten te huur. Al voor een paar tientjes kun je een uur met een bootje op pad – en voor de kleinere versies hoef je geen vaarbewijs te hebben. Liever met een zeilboot inclusief schipper eropuit? Dat kan ook. Een leuke manier om het goede leven op het Comomeer te ervaren!

Fietsen en wandelen

Je kunt in Domaso ook op een andere manier sportief bezig zijn. Er zijn goede fietspaden in de bergen, de nabijgelegen valleien en direct aan het water. Langs het meer kun je ook mooi joggen of wandelen. En natuurlijk zijn de wandelingen in de bergen hier ook prachtig, met de panoramische uitzichten. In de nabijgelegen Valtellinavallei en de Bergell regio kun je ook mooie wandeltochten maken.

Domaso