De Romeinse stad Argegno

Argegno ligt aan de ingang van de Valle d’Intelvi, een mooi dal dat het Comomeer met het Meer van Lugano verbindt. Het kleine dorpje op deze prachtige locatie wordt door de monding van de bergrivier de Telo in twee delen gedeeld, die door een prachtige oude stenen brug met elkaar zijn verbonden.
Comomeer_steden-Argegno.jpg
De historie van Aregno gaat terug naar de Romeinse tijd. Het pittoreske, oude centrum met haar stenen huizen die tegen elkaar aan zijn gebouwd, oude fabrieken en de mooie stenen brug concentreert zich rond de oevers van de Telo, terwijl het nieuwere deel profiteert van een zonnige en panoramische ligging tegen de flanken van de heuvels.

Vanuit het dorp kun je met een kabelbaan naar het plateau van Piagra (880 meter). Van hieruit heb je een fantastisch uitzicht op het Comomeer en omgeving. Mountainbikers kunnen hun fiets meenemen om er een tochtje te maken. Door de Valle d’Intelvi loopt een prachtige route met haarspeldbochten door de Alpen naar het Meer van Lugano.

Comomeer_steden-Argegno--SS-Trinita.jpg

Bezienswaardigheden Argegno

  • De Kerk van SS.Trinità, gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw op de resten van een kerk uit 1600. Alleen een doek met de afbeelding van de natività (geboorte van christus) is bewaard gebleven van deze oudere kerk. De huidige kerk valt vooral op door haar aparte voorgevel.
  • Het Sanctuarium van Sant’Anna uit de 17e eeuw, langs de weg naar Schignano, staat bekend om de oude stucwerken en fresco’s. Er is ook met prachtig houtsnijwerk versierd meubilair te zien.
  • Het Oratorium van San Rocco in Pigra stamt uit de vijftiende eeuw. Hier zijn door S. Pozzi gesigneerde fresco’s te bewonderen, uit 1662.

Argegno