Como, de grootste stad aan het Comomeer

Como is een leuk stadje aan het Comomeer waar je heerlijk kunt wandelen langs pleintjes en smalle straatjes. Installeer je zeker even op de gezellige Piazza Cavour en kijk met een ijsje in de hand naar de voorbijgangers. Tip: neem vanuit één van de naburige dorpen de veerboot naar Como – zo omzeil je het parkeerprobleem en je geniet meteen van een leuk boottochtje.
Comomeer_steden-como-m.jpg
Como (85.000 inwoners) is de grootste stad aan het Comomeer. De stad ligt aan de zuidwestpunt van het meer, dichtbij Chiasso en de grens met Zwitserland, 35 kilometer ten noorden van Milaan, de grote rivaal in vroegere tijden. Como heeft een rijke geschiedenis en beschikt over veel bezienswaardigheden. In de oude stadskern liggen de straten gerangschikt als op een schaakbord. De haaks op elkaar staande straten doen herinneren aan de Romeinse tijd en zijn een overblijfsel van de voormalige stad Novum Comun.

Het oude stadscentrum van Como is omgeven door vestingmuren, in de twaalfde eeuw gebouwd door Frederik I van Pruisen, ofwel Barbarossa. Het oude centrum binnen deze stadsmuren is voor een groot gedeelte autovrij zodat je vrij kunt wandelen in de smalle straten en heerlijk kunt winkelen in de vele leuke boetieks en specialiteitenwinkels en restaurants kunt bezoeken.

De belangrijkste middeleeuwse monumenten zijn te vinden aan de Piazza del Duomo, in het hart van het oude stadscentrum. Op het plein vindt u onder meer de Broletto, het voormalige stadhuis dat dateert uit 1215 en dat uitgevoerd is in grijs, rood en wit marmer. Rechts van de Broletto staat de prachtige Duomo (Dom) van Como. Deze kathedraal behoort tot de belangrijkste kerkelijke gebouwen in Noord-Italie.

Vanaf het Piazza del Duomo is het niet ver lopen naar de Lungo Lario. Deze fraaie, levendige langs het meer gelegen promenade nodigt uit tot flaneren en dat wordt dan ook volop gedaan. Ter hoogte van de Piazza Cavour, dé ontmoetingslaats van Como, leggen de veerboten en cruiseschepen aan. Hier vindt u ook de meeste hotels, restaurants en cafés. Een klein stukje verder liggen de openbare tuinen (giardini pubblici) aan het water. In dit park is een museum gebouwd ter ere van de beroemde, uit Como afkomstige, fysicus Alessandro Volta, de uitvinder van de batterij. Como heeft twee strandbaden: Lido Villa Geno aan de oostoever en Lido Villa Olmo aan de westelijke oever.

Como staat ook bekend staat als de ‘zijdestad’. De stad dankt haar welvaart aan de bewerking en productie van het kostbare zijde en ook nu nog wordt het volop geproduceerd, onder meer voor een aantal beroemde modehuizen. Sinds 1990 is er een zijdemuseum (Museo didattico della Seta) aan de Via Castelnuovo.

In de wijk Borgo Vico, aan de westkant van de stad, kun je prachtige villa’s bewonderen: Villa Saporiti, Villa Gallia, Villa Salazar en de majestueuze Villa Olmo. De wandeling via de Passeggiata di Villa Olmo langs de oevers van het Comomeer naar Villa Olmo is erg mooi. Het pad is in 1782 aangelegd.

De weekmarkt vindt plaats op dinsdag- en donderdagmorgen en zaterdag de hele dag bij de middeleeuwse toren aan de Piazza Vittoria.

Bezienswaardigheden Como

 • Dom Santa Maria Maggiore op de Piazza del Duomo. In 1396 is met de constructie begonnen en pas in 1740 is de prachtige kathedraal voltooid met de koepel van Filippo Juvara. De voorgevel is getooid met beeldhouwwerken van Rodari, terwijl de binnenkant, in de vorm van een Latijns kruis, plaats biedt aan gobelins uit de zestiende en zeventiende eeuw, afkomstig uit Ferrara, Florence en Antwerpen, aan kleurige lantaarnpalen van de gebroeders Rodari en aan de marmeren vloer gelegd in zwart marmer van Varenna en wit marmer van Musso.
 • De Sant’Abbondio is een basiliek met twee klokkentorens uit 1100. Vooral interessant om zijn voorgevel, de met fresco’s versierde apsis en de beeldhouwwerken rondom de poort van de hoofdingang.
 • De Kerk van San Carpoforo op de heuvel van Baradello en bevat nog de apsis en de klokkentoren uit de twaalfde eeuw.
 • De San Fedele is een mooie kerk uit de 12e eeuw.
 • De middeleeuwse stadsmuren, oftewel Castello Baradello, zijn er mooi om te zien. De vestingmuren zijn in de twaalfde eeuw gebouwd door Frederik I van Pruisen, ofwel Barbarossa, na de nederlaag in de slag tegen Milaan. In de zuidelijke muur zie je nog drie torens: Torre di Porta Nuova, Torre San Vitale en de Porta Torre, circa 40 meter hoog.
 • Casa Terragni, oftewel Casa Fascio van architect Giuseppe Terragni, wordt beschouwd als een meesterwerk van het modernisme, in de traditie van Bauhaus.
 • Villa Olmo aan de Via Cantoni wordt tegenwoordig gebruikt voor conferenties en exposities. Neem een kijkje in de tuin, in Italiaanse stijl aan de voorzijde en een Engels park aan de achterzijde. De tuin is in de zomer dagelijks geopend van 8 tot 23 uur. Toegang gratis.
 • Het Zijdemuseum, Museo didattico della Site, is gewijd aan het rijke verleden van de zijde-industrie in deze regio. Openingstijden: Dinsdag tot en met vrijdag van 9-12 en 15-18 uur. Toegang € 10,00.
Comomeer_steden-como-volta.jpg
 • Museum Alessandro Volta staat helemaal in het teken van de beroemde natuurkundige Alessandro Volta, uitvinder van de elektrische batterij. Het is gevestigd in het prachtige gebouw Tempio Voltiano. Binnen is er veel aandacht voor de natuurkundige ontwikkelingen in gassen en elektriciteit. Openingstijden: Dinsdag tot en met zondag van 10-12 en 15-18 uur. Entree € 3,00. Kinderen tot 15 jaar gratis.
 • Het Watersportmuseum, Tempio Sacrario degli sport Nautici, is een tempel voor de watersport. De wanden van het gebouw zijn van binnen bekleed met schelpen. In de kelders een grote collectie attributen en records op alle gebieden van watersport. Het museum is open op zondag van 14.30-18.00 uur. De toegang is gratis.
 • Het Archeologisch Museum Paolo Govio laat zien hoe het leven in Como was in de prehistorie en in de Romeinse tijd. Ook is er aandacht voor de geschiedenis van andere landen, met onder andere een Egyptische mummie. Openingstijden: Dinsdag tot en met zaterdag van 9.30-12.30 en van 14.00 tot 17.00 uur. Zondag 10-13 uur. Toegang € 3,00. Kinderen tot 15 jaar gratis.
 • Het Historisch Museum Giuseppe Garibaldi, aan de Piazza Medaglie d’Oro, staat vol kunst en voorwerpen uit de Risorgimento, een belangrijke periode (1815-1870) uit de Italiaanse geschiedenis. Je leert er ook alles over de rol van Giuseppe Garibaldi. Openingstijden: Dinsdag tot en met zaterdag van 9.30-12.30 en van 14.00 tot 17.00 uur. Zondag 10-13 uur.
 • Het Gemeentelijk Kunstmuseum Como, Pinacoteca Civica aan Via Diaz 84, heeft een mooie collectie schilderkunst en beeldhouwwerken van de middeleeuwen tot de 20e eeuw. Openingstijden: Dinsdag tot zaterdag van 9.30-12.30 uur en van 14.00-17.00 uur. Toegang € 3,00. Kinderen tot 15 jaar gratis.
 • De funicolare van Como naar het dorpje Brunate is één van de oudste kabelbanen (1894) van Italie. Je geniet er van een prachtig uitzicht over het Comomeer. De rit van Como naar het ‘balkon van de Alpen’ duurt 7 minuten. Vanaf het bergstation voeren twee goed gemarkeerde wandelpaden terug naar de stad. Geopend van 6.00 uur tot 22.30 uur (zaterdag tot 24.00 uur).

Como