Cernobbio, stad van de mooiste villa’s

Cernobbio heeft een mooi oud centrum waar op woensdagochtend een gezellige markt wordt gehouden. Het stadje is vooral bekend door de prachtige villa’s die er langs het Comomeer staan. Het leuke toeristenplaatsje (7000 inwoners) ligt op 5 kilometer van Como.
Comomeer_steden-cernobbio.jpg
De bekendste villa is Villa d’Este, uit de 16e eeuw. Tegenwoordig vind je hier één van de chicste hotels ter wereld. Het park met 500 fonteinen, waterpartijen en grotten geldt als een meesterwerk van de Italiaanse renaissance-tuinarchitectuur. Indrukwekkend zijn ook Villa Il Pizzo met zijn tuin, Villa Erba aan de rand van de stad, Villa Fontanelle en de excentriek in liberty stijl versierde Villa Bernasconi.

Vanaf Cernobbio voert een panoramische route, die schitterende uitzichten biedt op het stadje en het Comomeer, naar de top van de Monte Bisbino (1300 meter). Langs deze 17 km. lange weg kun je ook grotten bezoeken. De Buco della Volpe is een grote grot op 585 meter hoogte met ondergrondse meertjes en bergstroompjes. De Zocca d’Ass in de Alpen van Garzegallo is ook de moeite waard. Op de top aangekomen zie je het Sanctuarium van de Heilige Maagd.

Bezienswaardigheden Cernobbio

  • Villa d’Este, in 1568 verrezen aan de rand van het meer, werd gebouwd in opdracht van Kardinaal Tolomeo Gallio. In 1815 werd het eigendom van Caroline van Brunswijk, Princess of Wales en telg uit het geslacht d’Este. Vandaar dat het de naam Villa d’Este kreeg. Jaren van pracht en praal volgden toen; voor de villa, bedolven onder meubels en kunstwerken, maar ook voor het park. In 1873 werd het omgebouwd tot een luxe hotel. Het prachtige park met het bijzonder mooie thermale nymfaeum van Pellegrino Pellegrini, de fontein van Ercole en de kleine tempel van Telemaco, is alleen op afspraak door groepen te bezoeken van 28 februari tot 21 november van 10.30 tot 11.30 uur en van 15.30 tot 16.30 uur gecombineerd met een koffie- of thee-arrangement van het hotel.
  • Villa Erba, prachtige villa gebouwd in de 19e eeuw door de familie Erba en later o.a. bewoond door de beroemde regisseur Luchino Visconti. Tegenwoordig congrescentrum met een prachtig park in Engelse stijl. Toegang gratis.
  • Villa Pizzo of Volpi Bassani, prachtige villa uit de 15e eeuw met een prachtige tuin op verschillende terrassen. Open alleen voor groepen van mei tot september van maandag tot vrijdag. Entree € 10,00 (met rondleiding).
  • Villa Fontanelle, dat aan de modekoning Gianni Versace toebehoorde.
  • Villa Bernasconi, excentriek versierd in liberty stijl.
  • Santuario della Beata Vergine, Sanctuarium van de Heilige Maagd, op de top van Monte Bisbino (1300 meter).

Cernobbio