Bellagio, de Parel van het Comomeer

Bellagio is één van de populairste bestemmingen bij het Comomeer. Het stadje wordt ook wel ‘De Parel van het Comomeer’ genoemd – door haar prachtige ligging op de plaats waar het meer zich opsplitst in twee armen. En die titel is zeker verdiend als je de fraaie ligging in het midden van het meer, de spectaculaire uitzichten en de authentieke sfeer van het stadje in aanmerking neemt!  
Comomeer_steden-ballegio-m.jpg
De oude stad Bellagio is altijd al drukbezocht geweest. Adel en beroemdheden weten het stadje al eeuwen goed te vinden. In Bellagio vind je, behalve een prachtig oud centrum, villa’s met een unieke charme, omgeven door schitterende parken en betoverend mooie landschappen. Bellagio is aan drie zijden omringd door water, vandaar dat veel bezoekers over het water naar het plaatsje gaan.
Bellagio telt ongeveer 3000 inwoners, maar in de zomer komen daar duizenden vakantiegangers bij. Het openbare strandbad Lido di Bellagio wordt ‘s zomers dan ook druk bezocht.  Bellagio is een van de mooiste stadjes bij het Comomeer en mag daarom zeker niet ontbreken op je to-do-and-see lijst tijdens een vakantie aan het Comomeer!
Bellagio vindt haar oorsprong in een Romeinse nederzetting, later werd het uitgebreid tot een versterkt stadje met stadsmuren. Het eeuwenoude centrum is goed bewaard gebleven. De steile straatjes met de pastelkleurige gevels zijn bijzonder charmant. Vooral nabij de Salita Serbelloni, het overblijfsel van de middeleeuwse stadsmuren, vind je langs de trappen sfeervolle winkels, restaurants, cafés en enkele kleine hotels.

Bellagio is vooral bekend vanwege de schitterende villa’s, paleizen, tuinen en parken die je er ziet. Het bewijs dat Bellagio gedurende de 19e eeuw een trekpleister was voor de aristocratie en de rijken uit Europa. Meer dan honderd jaar was het stadje één van de meest exclusieve en aristocratische vakantieoorden van Italië. Sommige van deze villa’s en tuinen zijn te bezoeken.

Bezienswaardigheden Bellagio

  • De Kerk van Sint Johannes de Doper is de oudste van Bellagio en staat op de resten van een kerk die vele eeuwen eerder gebouwd is. De huidige aanblik is afkomstig van de in 1785 uitgevoerde verbouwing. Het meest interessante kunstwerk is een altaarstuk door Gaudenzio Ferrari die ‘De Verrezen Christus’ afbeeldt.
  • De Basiliek van San Giacomo, op het plein aan de voet van de heuvel met de Serbelloni tuinen, is gebouwd tussen 1075 en 1125. De klokkentoren werd als verdedigingstoren gebouwd. De drie absiden met dubbele archivolte, de vier kapitelen en de Symbolen van de Evangelisten in de ingang, behoren allemaal tot de originele basiliek. Binnen vind je een schitterend altaar uit de 16e eeuw, twee kunstwerken uit de vijftiende eeuw van de Umbrische en Lombardijnse school, enkele Romaanse beeldhouwwerken, en schilderijen uit de zestiende en de zeventiende eeuw, zoals ‘Het leggen van Jezus in zijn graf’ van Perugino, of de ‘Madonna delle grazie’.
  • Bovenaan het pittoreske stadje ligt de elegante 18-eeuwse Villa Serbelloni te pronken in een groot park dat mooie vergezichten op het meer biedt. Villa Serbelloni (niet te verwarren met het gelijknamige hotel) is tegenwoordig in gebruik bij de Rockefeller Foundation als een studie- en conferentieoord. Villa Serbelloni’s park kan alleen bezocht worden met begeleide rondleiding voor een minimum van 6 en een maximum van 30 personen. De rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur en start om 11.00 en 15.30 uur bij de middeleeuwse toren op het Piazza della Chiesa di S. Giacomo. Entree € 8,50.
  • Villa Melzi d’Eril, villa en tuin in Engelse stijl uit de 19e eeuw met mooie beelden en beeldengroepen, waaronder twee Egyptische beeldhouwwerken uit de dertiende en veertiende eeuw en het beeldhouwwerk ‘Dante, door Beatrice aan de hand geleid’ van Comolli. Open van april tot november, dagelijks van 9.30-18.30 uur. Toegang: € 6,00.
  • Direct aan het meer ligt het chique Grand Hotel Villa Serbelloni. De groten der aarde logeerden hier en bekende internationale modeontwerpers zijn er kind aan huis. Het park rondom het hotel is toegankelijk voor publiek. Je vind hier eeuwenoude bomen, exotische planten en verschillende bloemen en rozentuinen.
  • Het Museum voor navigatie-instrumenten, Museo degli strumenti per la navigazione, is gevestigd in een oude toren en laat meer dan 200 navigatieintrumenten van alle tijden zien. Dagelijks geopend van 10.00 tot 13.00 uur. Toegang € 3,00.
  • Zo’n 14 km van Bellagio ligt de berg Monte San Primo. Hier kun je wandelen en mountainbiken en in de winter skiën. Vanaf deze berg heb je een schitterend uitzicht op Bellagio.
  • Als je gaat fietsen of mountainbiken stop dan ook even bij de Madonna del Ghisallo-kerk (10 kilometer ten zuiden van Bellagio), beschermheilige van de wielrenners. De kerk lijkt wel een wielrenmuseum met racefietsen, gele en rose truien en gedenkstenen voor wielerlegendes als Gino Bartali en Fausto Coppi.
Comomeer_steden-bellagio-villa2.jpg
Bekijk ook de video van Bellagio!

Bellagio