Bella Bellano, klein maar pittoresk

Het pittoreske en druk bezochte Bellano is één van de mooiste plaatsjes van het Comomeer. Het ligt op de oostoever van het meer, 25 kilometer ten noorden van Lecco op de plaats waar de rivier de Pioverna in het meer uitmondt.
Comomeer_steden-Bellano.jpg
Bellano (3300 inwoners) mag gerekend worden tot de meest idyllische plaatsen aan het Comomeer. Het historische centrum is een wirwar van nauwe steegjes en kleine pleinen. Het dorp heeft een gezellige boulevard en een kleine oude haven. Op het meer ter hoogte van het plaatsje wordt vanwege de gunstige wind veel gezeild.

Wandelend op de boulevard langs het meer, kom je via het pleintje bij de kleine haven in het oude stadscentrum van Bellano. Smalle, donkere straatjes waar nauwelijks zonlicht in schijnt, middeleeuwse huizen, oude bogen en barokke binnenplaatsen leiden naar het hart van het oude stadje met de parochiekerk van de heiligen Nazzaro en Celso. Aan de boulevard bevinden zich een strandtent en een paar kiezelstranden.

Canyon dell’Orrido

Als je vanuit het oude stadscentrum omhoog loopt kom je bij de Canyon dell’Orrido, een spectaculaire kloof die de Pioverna in de bergwand heeft uitgesleten. Tegen betaling te bezichtigen vanaf een serie hangbruggen. Van oorsprong een klein watervalletje dat over de rand van een rots het Comomeer in stroomde, heeft deze bergrivier gedurende 15 miljoen jaar een diepe gleuf gegraven in de voet van de bergwand, en heeft de waterval zich teruggetrokken in de nauwe en indrukwekkende ravijn. ‘s Avonds wordt de Orrido op bijzondere wijze verlicht.

Tussen Bellano en Varenna loopt een mooie, maar zeer smalle hoogteweg. Op dit traject geniet je van een prachtig uitzicht over het Comomeer en het omringende gebergte. In de buurt van Bellano liggen vele kleine bergdorpen, zoals Vendrogno, waar de tijd lijkt stil te staan. Voor wandeltochten in de bergen zijn er twee routes met schitterende uitzichten.

Bezienswaardigheden Bellano

  • De Kerk van de heiligen Nazzaro en Celso is ontworpen door Giovanni Campione en gebouwd in 1348 door Azione en Giovanni Visconti. De plattegrond, van Romeinse oorsprong, is driescheeps, terwijl de voorgevel getooid is met witte en zwarte marmeren strepen, een groot roosvenster in een groen geglazuurde terracotta omlijsting, en het schitterende gotische tabernakel met het beeld van Sint Ambrogio. Binnen in de kerk bevinden zich fresco’s die dateren uit de periode vanaf het einde van de veertiende tot en met de zestiende eeuw, het marmeren tabernakel in het presbyterium, en een verzameling van zeer oude heilige voorwerpen.
  • Kerk van Santa Marta, uit de vijftiende eeuw, van binnen verfraaid door kunstwerken van verscheidene Lombardijnse artiesten.
  • De Kerk van de heilige Nicolaas wordt tegenwoordig gebruikt voor culturele activiteiten, van binnen nog fresco’s uit de veertiende eeuw.
  • De Canyon dell’Orrido, een spectaculaire kloof die de rivier Pioverna heeft uitgesleten (zie hierboven).

Bellano