Met de auto naar het Comomeer

Het Comomeer is een prachtige vakantiebestemming in Italië. Het meer ligt in het noorden van Italië, in de buurt van trekpleister Milaan, en is het op twee na grootste Italiaanse Alpenmeer. Jaarlijks wordt het Comomeer bezocht door veel toeristen uit binnen- en buitenland.

Ook veel Nederlanders en Belgen trekken er graag op uit voor een vakantie aan dit mooie meer in Lombardije. Italië ligt voor ons iets verder weg dan vakantielanden als Duitsland of Frankrijk, maar je zult zien dat de afstand tussen Noord-Italië en Nederland prima te overbruggen is met de auto. Maar waar moet je aan denken als je met de auto naar het Comomeer rijdt? Kun je de rit in één keer rijden? Hoe lang doe je er ongeveer over om vanaf Nederland of België naar het Comomeer te rijden? Wij vertellen je alles in dit artikel.

Lago di Como Menaggio 1

Waarom met de auto naar het Comomeer?

Vanuit Nederland kan je prima op vakantie naar het Comomeer met de auto. De afstand is vanuit vrijwel iedere plaats in Nederland ongeveer 1000 kilometer. Dit is voor de meeste mensen goed te rijden. Met de auto hoef je niet te wachten op het vliegveld, kan je pauze houden wanneer je wilt en is het mogelijk om ergens te overnachten wanneer er bijvoorbeeld files staan, of wanneer je de tijd wil nemen voor de rit.

Hoe lang is het rijden naar het Comomeer? 

Vanuit Midden-Nederland is het ongeveer 10 uur rijden naar het Comomeer. Dit kun je dus doen in één dag tijd. Wel moet je er rekening mee houden dat je uiteindelijk meer uur nodig zult hebben. Je rijdt niet de hele rit in één keer zonder pauze te houden. Op verschillende wegen kan je files tegenkomen, waarbij de lengte van de files natuurlijk afhankelijk is de tijd van het jaar waarin je reist. Ook zul je op sommige wegen minder hard kunnen rijden, bijvoorbeeld omdat te hard gaan hier gevaarlijk kan zijn voor jouzelf of je medeweggebruikers. 

Wat zijn de belangrijkste routes richting het Comomeer?

Er zijn vanuit Nederland verschillende routes mogelijk richting het Comomeer. Alle routes leiden je uiteindelijk naar je bestemming, maar afhankelijk van je woonplaats en van je eindbestemming, is het handig om te reizen via de route die voor jou het snelste is. Ga je naar de noordkant, of juist naar de zuidkant van het meer? Wij hebben de mogelijke routes voor je op een rijtje gezet.

Route via de Gotthard-tunnel
Deze route brengt je het snelste naar het Comomeer. Je rijdt via de steden Koblenz, Karlsruhe (de LinksRheinische Autobahn, de A61), Basel en Luzern naar de Gotthard-tunnel. Hierna rijd je via Bellinzona en Lugano, om vervolgens door te gaan naar Menaggio, wat gelegen is aan het Comomeer.

Route via de Bernardino-tunnel
Wanneer je via de Bernardino-tunnel neemt, rijd je via de steden Koblenz en Karlsruhe. Daarna kun je richting Stuttgart, Ulm, Bregenz, Cuira, Bellinzona en Lugano rijden, om uit te komen bij Menaggio.

Route via de Splügenpas
Je kunt via de Splügenpas rijden wanneer je eindbestemming aan de noordkant van het meer ligt. Houd er rekening mee dat deze pas alleen in de zomer geopend is en dat je in de winter dus een andere route zult moeten nemen. De pas komt uit bij Madesimo. Vanaf hier kan je via Chiavenna naar Siroco rijden.

Lago di Como Villa Balbiane

Routeplanner

Het is belangrijk dat je je route voor vertrek in je routeplanner zet. Zo weet je zeker dat je route langs en via de juiste punten loopt en je op het geplande tijdstip aankomt. Ook kan een routeplanner of navigatiesysteem eventuele files of wegwerkzaamheden aankondigen. Je routeplanner zal je hier vervolgens ook netjes langs leiden, zodat je tijdens het reizen niet onnodig lang stil hoeft te staan.

Waar kun je onderweg overnachten?

Als je je reis wilt opsplitsen, kun je ervoor kiezen om van tevoren een plek te boeken waar je de nacht gaat doorbrengen. Het meest logische is dan om te overnachten in Duitsland of Zwitserland. Plan eerst je route en bepaal daarna waar je gaat overnachten. Na het plannen van je route weet je immers langs welke steden je komt en waar je halverwege je reis ongeveer bent.

Wat kost het om met de auto naar het Comomeer te gaan?

Wanneer je met de auto naar het Comomeer gaat, maak je natuurlijk kosten. De voornaamste kosten zijn de kosten voor brandstof, verzekeringen (autoverzekering, reisverzekering) en tol. Voor sommige landen, zoals bijvoorbeeld Zwitserland, heb je een tolvignet nodig. Voorlopig heb je geen tolvignet nodig voor Duitsland. De invoering van het Duitse tolvignet is uitgesteld. Over dit vignet hoef je dus nog niet na te denken, maar het is wel zo dat je een milieusticker nodig hebt wanneer je Duitse steden in wil rijden, bijvoorbeeld om hier te overnachten. Je kunt ook kosten hebben voor je ANWB abonnement binnen Europa. Hoewel dit abonnement wel geld kost, kan het je ook een hoop geld besparen. Dit is dus wel aan te raden voor reizen met de auto binnen de Europese grenzen.

Wat moet je meenemen in de auto?

Wanneer je met de auto naar Italië gaat, ben je verplicht een aantal zaken mee te nemen. Hieronder hebben wij een lijst voor je samengesteld van dingen die je niet mag vergeten wanneer je met de auto naar Como in Italië rijdt.

  • Een gevarendriehoek. Als je met de auto naar Italië gaat, ben je verplicht om een gevarendriehoek in de auto te hebben liggen.
  • Een veiligheidshesje. Het is verplicht om in de auto veiligheidshesjes te hebben voor de bestuurder en alle overige passagiers van de auto. In het geval van pech of een ongeval moeten deze hesjes gedragen worden zodra men de auto verlaat. De veiligheidshesjes moeten voldoen aan de EN471-norm die geldt binnen Europa (fluorescerend geel, oranje of rood met retro-reflecterende banen).
  • Omdat je door Duitsland en Zwitserland rijdt, moet je ook rekening houden met zaken die je in deze landen verplicht in de auto moet meenemen. In Duitsland is het verplicht om een verbanddoos mee te nemen in de auto. In Zwitserland is echter alleen de gevarendriehoek een verplicht item dat je mee moet nemen.
  • Daarnaast moet je een milieusticker of vignet kopen indien je van plan bent om buitenlandse steden in Duitsland en Zwitserland binnen te rijden. Voor steden langs het Comomeer is dit niet nodig.
comomeer 1c

Parkeren bij het Comomeer

In ongeveer iedere plaats langs het Comomeer moet je betalen voor het parkeren van je auto. De kosten hangen sterk af van de plaats die je bezoekt. In de grote stad Como zullen de kosten hoger zijn dan in plaatsjes die weinig door toeristen worden bezocht. Er wordt streng gecontroleerd, dus het is wel verstandig netjes te betalen.

De autorit naar het Comomeer

Al met al is een autorit naar het toeristische Comomeer heel goed te doen. Niet alleen is de reis zelf vanaf Nederland heel goed te rijden, maar ook kom je langs mooie landschappen, zoals de Zwitserse Alpen. Eenmaal bij het Comomeer biedt een auto je veel vrijheid. Rijd eens rond, bezoek een leuk dorp, ga een middagje naar Bellagio of besluit om met de boot rond te varen en bekijk het meer vanaf een ander punt. Reizen met de auto naar Italië is ook vanwege de afstand zeer goed te doen. Wij wensen je een mooie autoreis toe!

Citypasses.eu

Citypasses.eu maakt uw stedentrip extra voordelig

Citypasses.eu maakt uw stedentrip extra voordelig

Vind, vergelijk en koop stadspassen & kortingskaarten voor uw voordelige stedentrip!

Voordelige stedenpassen