Miascia – broodpudding met fruit

Miascia komt uit het binnenland rond het Comomeer, waar het ook bekend is als turta del paisan (boerengebak). Deze versie – eerder een pudding dan een gebak – wordt op smaak gebracht met rozemarijn, wat ongewoon is voor een zoet gerecht.
Comomeer_miascia-2a.jpg
Ingrediënten (voor 6-8 personen):

50 g rozijnen ♦ 200 g stevig wit boerenbrood, korsten verwijderd 1 3/4 dl volle melk ♦ 70 g fijne kristalsuiker + 2 eetl. extra om te bestrooien ♦ geraspte schil van 1 citroen ♦ 3 eieren, losgeklopt.

1 eetl. fijngehakte rozemarijnnaalden ♦ 2 peren, geschild, klokhuis verwijderd en in dunne schijfjes ♦ 2 appels, geschild, klokhuis verwijderd en in schijfjes ♦ 125 g pitloze blauwe druiven ♦ boter om de schaal in te vetten
1 eetl. extra vergine olijfolie om over de bovenkant te sprenkelen.

Bereidingswijze:
Laat de rozijnen een half uur in heet water wellen. Maal het brood in een keukenmachine tot grof kruim en stort dit in een kom. Giet de melk erover, meng goed en laat het brood 10 minuten weken.
Voeg 70 g suiker, de citroenrasp, eieren en rozemarijn toe en klop alles goed door elkaar. Meng de uitgelekte rozijnen, peren- en appelschijfjes en druiven erdoor en stort het geheel in een met boter ingevette ovenschaal van 28 cm doorsnee.
Comomeer_miascia-1a.jpg
Sprenkel de olijfolie over de broodschotel en bestrooi met de overgebleven 2 eetlepels suiker. Bak het gerecht 1 uur in de tot 180°C verhitte oven tot peer en appel gaar zijn en de bovenkant licht gekleurd is. Serveer hem warm of op kamertemperatuur.

Dit recept staat in De smaken van Italië van Claudia Roden op onze pagina Boeken en Kookboeken over het Comomeer.

Comomeer_Boeken_Smaken_ItalieKL.jpg
De smaken van Italië
Claudia Roden
Fontaine Uitgevers B.V., 2014
ISBN 9789059565470
€39,95