Villa Monastero, een prachtig voormalig klooster

Een prachtige villa met een schitterende tuin bij Varenna aan het Comomeer. De geschiedenis van villa Monastero gaat terug tot het begin van de 13e eeuw, toen het in gebruik was als klooster van de Cisterciënzer zusters. In 1567 werd het klooster op bevel van de paus gesloten, waarop de villa in particuliere handen kwam.
Comomeer_park-en-tuinen-Villa-Monasterog.jpg
Villa Monastero veranderde verschillende keren van eigenaar. Aan het eind van de 19e eeuw kwam de villa in het bezit van de Duitser Walter Kees. Hij heeft veel gedaan aan de restauratie van de villa en de prachtige inrichting van de tuin met veel tropische planten. Tegenwoordig wordt de villa gebruikt als internationaal conferentiecentrum. Sinds 2003 is er tevens een museum gevestigd in het gebouw.
Comomeer_park-en-tuinen-Villa-Monasterok.jpg

Tuin

Het park is waarschijnlijk de beroemdste attractie van Villa Monastero. De fraaie botanische tuin ligt op de oostelijke oever van het Comomeer, op een smal stuk land dat zich over een lengte van 1 kilometer uitstrekt van Varenna in de richting van Fiumelatte. Met mooie lanen en terrassen tegen de hellingen langs het meer, een heerlijke plek om te ontspannen en te genieten van de omgeving en het prachtige uitzicht op het Comomeer!

De tuin heeft een rijke beplanting met vele exotische planten en bomen. Je vind er Amerikaanse en Afrikaanse palmbomen, agaves, yucca’s, dracaena, citrusbomen, cipressen, oleanders, evenals een paar botanische rariteiten, zoals de Erythea Armata, een palmboom met grote zilverkleurige, waaiervormige bladeren.

De architectonische elementen in het park passen perfect bij de tuin. Trappen, balustrades, beelden, fonteinen, waterputten en enkele kleine tempels zijn in perfecte harmonie met de rijkdom aan plantensoorten en de omgeving van het Comomeer. Vermeldenswaardig is beeldengroep Clemenza di Tito (Tito’s genade), het werk van de neo-klassieke kunstenaar Giovan Battista Comolli, hier gebracht door Walter Kees aan het einde van de 19e eeuw.

Villa

In 1925 werd de villa geschonken aan de Staat en het gebouw wordt de laatste decennia vooral gebruikt voor internationale conferenties en culturele manifestaties. Sinds 2003 is er ook een museum gevestigd in een gedeelte van het fraaie gebouw. Veertien zalen van de villa zijn ingericht met originele meubels en kunstwerken.

Comomeer_villa-monastero-varenna-1.jpg
Openingstijden
De villa en tuin zijn geopend van 1 april tot 1 november. Per periode gelden er verschillende openingstijden:
Van 1 april tot 30 april:
Tuin dagelijks geopend van 9.00 tot 18.00 uur.
Museum (villa) op zaterdag en zondag van 9.00 tot 18.00 uur
Van 1 mei tot 30 september:
Tuin dagelijks geopend van 9.00 tot 19.00 uur
Museum (villa) op zaterdag, zondag en feestdagen van 9.00 tot 19.00 uur.
Van 1 oktober tot 1 november:
Tuin dagelijks geopend van 9.00 tot 18.00 uur.
Museum (villa) op zaterdag en zondag van 9.00 tot 18.00 uur

Entreeprijzen
Tuin:
Volwassenen: € 5,00
Kinderen van 7 tot 13 en 65-plus: € 3,00
Kinderen tot 6 jaar en gehandicapten hebben gratis toegang.
Tuin+Museum:
Volwassenen: € 8,00
Kinderen van 7 tot 13 jaar: € 5,00
65-plus: € 4,00
Kinderen tot 6 jaar en gehandicapten hebben gratis toegang.

Villa Monastero
Viale Giovanni Polvani 4, Varenna

Villa Monastero

Citypasses.eu

Citypasses.eu maakt uw stedentrip extra voordelig

Citypasses.eu maakt uw stedentrip extra voordelig

Vind, vergelijk en koop stadspassen & kortingskaarten voor uw voordelige stedentrip!

Voordelige stedenpassen