Villa Melzi, prachtige Engelse tuin aan het Comomeer

Villa Melzi in Bellagio heeft een prachtige tuin in Engelse stijl uit de 19e eeuw met mooie beelden en beeldengroepen. De tuinen van Villa Melzi liggen op een helling direct aan het Comomeer.
Comomeer_park-en-tuinen-Villa-Melzi-in-Bellagiog2.jpg
Villa Melzi werd gebouwd tussen 1808 en 1810 voor Francesco Melzi d’Eril, hertog van Lodi en vice-president van de Italiaanse Republiek in de tijd van Napoleon. Architect Giocondo Albertolli ontwierp een fraaie neoklassieke villa, sober met simpele lijnen, die door Melzi tot zijn dood als zomerverblijf bij het Comomeer werd gebruikt.

Tuin

De schitterende tuin was de eerste Engelse tuin aan het Comomeer. Het mooie park met prachtige planten en bloemen, waaronder rododendrons, cipressen, azalea’s en sequioia’s, wordt doorkruist door kronkelende paden langs een helling.

Als je de tuin binnenkomt van de kant van Bellagio zie je aan de linkerkant een kleine tuin in Oosterse stijl. Deze werd in de tweede helft van 19e eeuw aangelegd. Met een mooie Japanse visvijver met waterlelies, Japanse esdoorns en ceders. Hier vind je ook een kunstmatige grot.

Comomeer_park-en-tuinen-Villa-Melzi-in-Bellagiok.jpg

Dante en Beatrice paviljoen

Aan de oevers van het meer ligt een paviljoen in Moorse stijl met een sierlijk blauw koepeldak. Bij het paviljoen staat een beeldhouwwerk van Dante en Beatrice, gemaakt door Battista Comolli. Binnen zie je bustes van keizer Ferdinand I, keizerin Marianne van Savoyen en van Hertog Lodovico van Melzi en zijn vrouw Josephine Melzi Barbo. Melzi gebruikte het paviljoen vaak om thee te drinken en naar muziek te luisteren. Componist Franz Liszt was regelmatig te gast in de villa. Volgens de verhalen werd hij hier geïnspireerd tot het componeren van de ‘Dante Sonate’.

Langs het meer loopt een laan met mooie platanen. In het midden van deze laan kom je bij het terras voor de villa, met een prachtig uitzicht op het Comomeer. Op het terras vind je een mooie vijver met waterlelies en er staan beelden van Apollo en Meleagro. De villa zelf is niet toegankelijk.

Comomeer_park-en-tuinen-Villa-Melzi-in-Bellagiok2.jpg

Kapel en Orangerie

Bij de zuidelijke van de tuin staat de kapel van de Melzi-familie, in de vorm van een neoklassieke tempel. Deze kapel is ook ontworpen, gebouwd en ingericht door Giocondo Albertolli. In de kapel zie je fraai stucwerk, fresco’s en beelden. Vlakbij de kapel vind je ook een klein bamboebos.

De Orangerie is tegenwoordig in gebruik als (klein) museum. Vroeger deed het dienst als kas voor de citroenbomen, die daar konden overwinteren. Nu vind je er een aantal bijzondere voorwerpen uit de tijd van Napoleon en archeologische vondsten.

Villa Melzi
Via Lungolario Manzoni, Bellagio 

Openingstijden:
Van eind maart tot 30 oktober dagelijks geopend van 9.30 tot 18.30 uur.
Je komt bij de tuin van Villa Melzi door vanaf de aanlegsteiger van de rondvaartboten in Bellagio 800 meter in zuidelijke richting langs de boulevard te lopen.

Entreeprijzen:
Volwassenen: € 6,50
Groep: € 5,00 p.p.
Studenten: € 4,00

Bekijk ook de video: Villa Melzi, Bellagio – Comomeer (Lake Como)
De prachtige tuin van Villa Melzi in Bellagio aan het Comomeer.

Villa Melzi