Villa Carlotta, picknicken in de tuin van de prinses

Bij Villa Carlotta in Tremezzo zie je een fraaie combinatie van een barokke en een Engelse tuin met in het voorjaar prachtig bloeiende azalea’s en rhododendrons. Dit is één van de populairste tuinen rond het Comomeer, en met recht!
Comomeer_park-en-tuinen-Villa-Carlotta-in-Tremezzo-g.jpg
Villa Carlotta is de meest spectaculaire villa van Tremezzo. Ooit woonde hier prinses Charlotte van Beieren, maar nu is het een museum dat je meeneemt naar de 18e eeuw. Rond de villa ligt een prachtige tuin waar je kunt picknicken terwijl je geniet van het mooie uitzicht op het Comomeer.
Comomeer_park-en-tuinen-Villa-Carlotta-in-Tremezzo-k.jpg

Villa Carlotta

De villa zelf is ook een plaatje. Deze werd gebouwd aan het einde van de zeventiende eeuw door de Milanese markies Giorgio Clerici in een natuurlijk bassin tussen het meer en de bergen, met uitzicht op de Dolomiet Grignas en het schiereiland van Bellagio. De Italiaanse tuin werd in die tijd aangelegd, versierd met beelden, trappen en fonteinen.

In 1801 werd de villa gekocht door Gian Battista Sommariva, een beroemd politicus, zakenman en kunstliefhebber. Onder zijn bewind bereikten de villa en de omringende tuinen de top van hun kunnen. Het werd één van de belangrijkste pleisterplaatsen van de Grand Tour, de rondreis door Europa die de elite in die tijd maakte. De villa werd een tempel van de 19e eeuwse kunst.

Sommariva’s erfgenamen verkochten de villa in 1843 aan Prinses Marianne van Nassau, getrouwd met Albert van Pruisen vrouw, die het als een cadeautje aan haar dochter Carlotta ter gelegenheid van haar huwelijk met Georg II van Saxen-Meiningen gaf. Vandaar de naam: Villa Carlotta. De villa is inmiddels een museum, waar je een idee kan krijgen hoe de adel in die tijd hun buitenverblijf inrichtte, met stijlvolle meubels en kunstwerken van onder anderen Canova en Hayez.

Tuin

Botanist Georg verrijkte het park nog verder, zodat het de grote historische en ecologische waarde kreeg van vandaag de dag. De tuinen van Villa Carlotta danken hun reputatie vooral aan de rododendrons en azalea’s die prachtig bloeien in de lente, maar de tuinen zijn ook in andere jaargetijden de moeite waard om te bezoeken. In het park zijn naast meer dan 150 soorten azalea’s, ook camelia’s, ceders, oude sequoia’s, platanen en tal van andere exotische planten te zien.

Comomeer_park-en-tuinen-Villa-Carlotta-in-Tremezzo-k2.jpg
Het park leest haast als een geschiedenisboek over tuinieren. Uit de 17de eeuw dateert de grote Italiaanse tuin met zijn hoge geometrische hagen, borstweringen en balustrades, standbeelden en waterspelen. De structuur van het Engelse tuin dateert uit de Romantiek en wordt gekenmerkt door de hoge prestigieuze bomen en zeer mooi uitzicht. De vele soorten rododendrons, azalea’s en zeldzame plantensoorten maken het park van Villa Carlotta tot een echte botanische tuin.

Het park van Villa Carlotta (ongeveer 8 hectare kan bezocht worden) is een charmante plek, vanwege het prachtige uitzicht op het Comomeer en Bellagio, de wonderbaarlijke harmonie van de verschillende landschapsstijlen en de rijke begroeiing. Een echte mustsee bij het Comomeer!

Openingstijden
Villa Carloota en de tuin zijn geopend van half maart tot eind oktober. Per periode gelden verschillende openingstijden:
Van 18 maart tot 3 april:
Tuin dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur.
Museum (villa) geopend van 10.00 tot 17.30 uur
Van 4 april tot 16 oktober:
Tuin dagelijks geopend van 9.00 tot 19.30 uur
Museum (villa) geopend van 9.00 tot 18.30 uur.
Van 17 tot 31 oktober:
Tuin dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur.
Museum (villa) geopend van 10.00 tot 17.30 uur
Entreeprijzen
Volwassenen: € 9,00
65-plus: € 7,00
Studenten: € 5,00
Kinderen tot 6 jaar hebben gratis toegang.

Villa Carlotta
Via Regina 2, Tremezzo

Villa Carlotta

Citypasses.eu

Citypasses.eu maakt uw stedentrip extra voordelig

Citypasses.eu maakt uw stedentrip extra voordelig

Vind, vergelijk en koop stadspassen & kortingskaarten voor uw voordelige stedentrip!

Voordelige stedenpassen