Minder bekende parken en tuinen aan het Comomeer

Naast de bekende en drukbezochte parken en tuinen, vind je bij het Comomeer nog meer tuinen die zeker een bezoek waard zijn. Omdat het er wat rustiger is krijgt u er echt het gevoel iets bijzonders te hebben ontdekt, off the beaten track!

Comomeer_park-en-tuinen--divers-tuin.jpg
 • Giardini di Villa Olmo, Via Cantoni, Como
  Villa Olmi is eigendom van de gemeente Como en wordt gebruikt voor tentoonstellingen, congressen en andere evenementen. De villa werd gebouwd tussen 1782 en 1787 door architect Simone Cantoni, in opdracht van Innocenzo Odescalchi. Na de dood van Odescalchi, kwam in 1824 de villa in bezit van de familie Raimondi, die er beroemdheden als Giuseppe Garibaldi en de Oostenrijkse keizer Ferdinand I uitnodigden. In 1883 ging de villa over in handen van de familie Visconti, die het gebouw bekroonde met haar familiewapen, dat nog altijd te zien is. Sinds 1925 is Villa Olmo in het bezit van de gemeente Como.
  Het park rondom de villa is vrij toegankelijk. Er is een tuin in Italiaanse stijl aan de voorzijde en een Engels park aan de achterzijde. De tuin is van begin april tot eind september dagelijks geopend van 8 tot 23 uur. Tuin en villa liggen aan het Comomeer.
 • Palazzo Gallio, Via Regina Levante 2, Gravedona
  Dit palazzo is gebouwd in 1586. De tuin is voornamelijk aangelegd in Engelse stijl met enkele Renaissance invloeden. Open van maandag tot vrijdag van 9.30 tot 16.30 uur. Toegang gratis. Meer informatie over Palazzo Gallio vind je deze pagina.
 • Villa Il Pizzo, Via Regina 43, Cernobbio
  Een prachtige villa met een al even mooie tuin over verschillende terrassen. Open alleen voor groepen van mei tot september van maandag tot vrijdag. Entree € 10,00 (met rondleiding).
 • Park van Villa Giulini, Via Lazzago 21, Como
  In de tuin van deze 17-eeuwse villa, gebouwd door de familie Erba, zie je nog altijd de antieke barokke stijl van de Italiaanse tuin.Verder is er een groot park. Open op reservering. Toegang € 8,00.
 • Villa Erba, Largo Luchino Visconti 4, Cernobbio
  Alweer een prachtige villa gebouwd door de familie Erba. Later is deze onder andere bewoond door de beroemde regisseur Luchino Visconti. Tegenwoordig is het een congrescentrum met een prachtig park in Engelse stijl. Toegang gratis. Meer informatie op de website van Villa Erba.
 • Palazzo Perego, Via Privata Perego 2, Cremnago di Inverigo
  Een prestigieus, monumentaal complex met het paleis van architect Piermarini, een kapel met fresco’s uit 1500, een boerderij, woonhuis en wel 3 prachtige tuinen. Open van 15 april tot 30 november, van maandag tot vrijdag. In augustus gesloten. Alleen toegankelijk voor groepen met gids.
 • Villa d’Este, Via Regina 40, Cernobbio
  Villa d’Este is in de 16e eeuw gebouwd als een privé-villa voor kardinaal Tolomeo Gallio. In 1815 werd de villa door Caroline van Brunswijk, echtgenote van de toekomstige koning van Engeland, George IV, onder handen genomen. Zij gaf het landgoed de naam Nuova Villa d’Este. Tegenwoordig is het een luxe hotel en congrescentrum. Het prachtige park met beelden, fonteinen en het bijzondere mooie Nympheum is alleen op afspraak door groepen te bezoeken van eind februari tot half november van 10.30 tot 11.30 uur en van 15.30 tot 16.30 uur gecombineerd met een koffie- of thee-arrangement van het hotel. Meer informatie op de website van Villa d’Este.
 • Villa Il Balbiano, Piazza Cardinale 4, Ossucio
  Barokke tuin, alleen te bezoeken op afspraak.
 • Villa La Collina, Via Roma 11, Cadenabbia
  Deze villa uit de 19e eeuw heeft een adembenemend uitzicht op Bellaggio. Voorheen het zomerverblijf van de Duitse bondskanselier Konrad Adenauer, nu een conferentieoord. Het prachtige park van 28.000 vierkante meter met naast bomen, planten en bloemen ook fruit en groente kan alleen op afspraak worden bezichtigd. Toegang € 7,00 met gids. Meer informatie op website van Villa La Collina.
 • Villa Mylius Vigoni, Via Giulio Vigoni 1, Loveno de Menaggio
  Deze villa en tuin van de Duitse zakenman Henrich Mylius dateren uit de 19e eeuw. Veel van het oorspronkelijk ontwerp van het Engelse landschapspark is bewaard gebleven. Er staat een oude conifeer die 400 vierkante meter inneemt. Bezoeken alleen op afspraak op donderdagmiddag. Toegang: € 10,00.
 • Villa Bagatti Valsecchi, Frazione Cardano, Grandola ed Uniti
  Een unieke tuin, vooral door de ligging; op een heuvel in een schitterend landschap. Bezoek alleen mogelijk voor groepen na reservering. Toegang € 14,50.