Natuurreservaat Pian di Spagna

In het noorden van het Comomeer, tussen Lario en het Lago di Mezzola, ligt het vogelparadijs Pian di Spagna. Sinds 1985 heeft het de status van natuurreservaat.

Comomeer_natuur-Pian-di-Spagnax.jpg
Oorspronkelijk was Pian di Spagna een groot moeras, maar sinds er onder de Oostenrijkers een afwateringssysteem werd aangelegd en de loop van de rivier de Adda werd verlegd, veranderde 70% in grasland. Het overige deel is nog steeds een natte zone, die van groot belang is als vogelgebied en plaats biedt aan een grote verscheidenheid aan fauna en flora. Ook het er aan grenzende Lago di Mezzola behoort tot het reservaat.

Je vindt er talloze waterplanten, uitgestrekt rietland naast hooiland en enkele rijen populieren. Pian di Spagna is met 1586 ha. behoorlijk groot, zodat er een flink aantal dieren naast elkaar kan leven: reptielen en insecten, maar ook veel zoogdieren zoals vossen, dassen, marters, bunzingen, egels, otters en natuurlijk mollen en hazen.

Vogels

Het meest bijzondere van dit natuurreservaat is echter dat het precies op de trekroute ligt van talloze soorten trekvogels, vooral watervogels. Deze vinden hier in het najaar een ideale plek om uit te rusten op hun lange reis van noord naar zuid via de westelijke trekroute. Omgekeerd blijven de vogels hier in het voorjaar enige tijd voordat ze over de Alpen vliegen. Omdat ze voor die laatste oversteek mooi weer nodig hebben, kun je ze in het voorjaar het best observeren bij regenachtig weer – dan blijven ze op de grond.

Voor ornithologen is het Pian di Spagna een belangrijk studiegebied. Er zijn hier al ongeveer 60000 vogels van 165 verschillende soorten geringd. In de periodes augustus-oktober en april-mei worden continu tellingen verricht. In de natte zone worden netten gespannen waarin men vogels vangt en na het ringen en vastleggen van biometrische gegevens weer loslaat.

Een goed uitzicht over het natte gebied heb je vanaf het Sasso di Dascio. In het algemeen is een goede verrekijker onontbeerlijk, zij het dat je bij Dascio soms honderden zwanen kunt zien. Verder is er niet ver van de monding van de Adda een schuilhut van waaruit je ook vogels kunt observeren. Daar vlakbij ligt het vogelringstation, dat je kunt bezoeken en waar je zelfs als vrijwilliger mag helpen bij het ringen van de vogels. Meer informatie op de website van Pian di Spagna.