Museum Alessandro Volta, de uitvinder van de batterij

Museum Volta in Como is gewijd aan de beroemde natuurkundige Alessandro Volta, uitvinder van de elektrische batterij. Het museum is gevestigd in de Tempio Voltiano, een prachtig neoklassiek gebouw met marmeren pilaren aan de oevers van het Comomeer.
Comomeer_museum-volta-g.jpg
De tentoonstelling omvat brieven, documenten, tekeningen en berekeningen die Volta gemaakt heeft tijdens zijn onderzoek. De eerste batterij, de Zuil van Volta, en originele en gereconstrueerde instrumenten die hij gebruikte zijn ook te zien. Daarnaast is er aandacht voor de natuurkundige ontwikkelingen in gassen en elektriciteit.
Comomeer_museum-volta-k.jpg

Alessandro Volta

De wereldberoemde natuurkundige Alessandro Volta (1745-1827) werd geboren in stad Como. Hij werd gedoopt in de Chiesa di San Donnino aan de Piazza Volta. Daar staat ook een standbeeld van de grote geleerde. In zijn geboortestad ging Volta ook naar de middelbare school, waar taal en literatuur centraal stonden. Als scholier schreef hij gedichten in het Frans en Italiaans en oden in het Latijn.

Volta raakte geïnteresseerd in elektriciteit, voerde experimenten uit en las alles wat hij daarover in handen kon krijgen. Een bevriende kanunnik, Giulio Cesare Gattoni, verschafte hem de benodigde middelen en hij mocht gebruikmaken van diens laboratorium. Op 18-jarige leeftijd correspondeerde hij al met hoogleraren en professoren over elektriciteit. Van 1776 en 1777 richtte hij zich op de scheikunde; ontdekte in 1778 het brandbare moerasgas methaan en deed experimenten ermee zoals het ontsteken van gassen met een vonk in een gesloten vat.

In 1779 werd hij benoemd tot professor natuurkunde aan de universiteit van Pavia, een leerstoel die hij bijna 40 jaar zou bekleden. Hier zette hij zijn werk voort op het gebied van statische elektriciteit en vond hij de naar hem vernoemde zuil uit. Volta dacht dat twee verschillende metalen voor stroom konden zorgen. Om dit te bewijzen bouwde Volta in 1800 een toestel samengesteld uit een aantal kommen gevuld met een zoutoplossing, die waren doorverbonden met koperen en zinken draden. Volta liet zien dat door een gesloten kring een stroom liep; hij had een apparaat gebouwd die een ononderbroken elektrische stroom kon afgeven. Later maakte hij een eenvoudiger ontwerp dat uit plaatjes koper en zink bestond, gescheiden door een schijfje karton gedrenkt in een zoutoplossing. Deze kolom van metalen en karton werd de Zuil van Volta genoemd en was de voorloper van de moderne batterij.

Openingstijden:
• Dinsdag tot en met zondag van 10-12 uur en van 15-18 uur (april-september)
• Dinsdag tot en met zondag van 10-12 uur en van 14-16 uur (oktober-maart)
• Maandag gesloten

Museum Alessandro Volta
Adres: Lungo Lario Marconi, Como
Entree: € 3,00 – Kinderen tot 15 jaar gratis.

Museo Volta