Historisch Museum Giuseppe Garibaldi, alles over de Risorgimento

Dit museum in Como herbergt kunst en andere voorwerpen uit de Risorgimento, een belangrijke periode (1815-1870) uit de Italiaanse geschiedenis. De rol van Giuseppe Garibaldi staat hierbij centraal.

Comomeer_museum-garbaldik.jpg
Het Historisch Museum Giuseppe Garibaldi in Como getuigt op verschillende manieren van de Risorgimento gevechten. Zo vind je er een opmerkelijke collectie kostuums en textiel, die de mode van de 18e en 19e eeuw vertegenwoordigt. Het museum huisvest ook keramiek, manuscripten en medailles om het leven in de regio te illustreren.

Garibaldi

Het museum is gevestigd in het Palazzo Olginati uit de 15e eeuw. Dit paleis werd geschonken aan de stad Como door de laatste telg van de familie, Carlotta Olginati, op voorwaarde dat er een museum met de naam Giuseppe Garibaldi zou worden ingericht om te herinneren aan zijn verblijf hier in 1866. Het museum werd ingehuldigd in 1932 en inmiddels is de tentoonstelling verdeeld in twee afdelingen: de Risorgimento en de moderne geschiedenis en de etnografie- en kunstvleugel.

In het eerste deel getuigen wapens, schilderijen, medailles, militaire uitrusting en foto’s van de oorlogsgebeurtenissen als de  anti-Oostenrijkse opstand in 1848, de slag bij San Fermo (1859). Het tweede deel toont aan de hand van etnografische voorwerpen de verschillende niveau’s waar de lokale cultuur uit bestond, zoals kleding, accessoires en handgemaakte objecten.

Museo Storico Giuseppe Garibaldi
Piazza Medaglie d’Oro, Como

Openingstijden: Dinsdag tot en met zaterdag van 9.30 tot 12.30 uur en van 14.00 tot 17.00 uur.
Zondag 10.00 tot 13.00 uur

Museo Garibaldi