Het lokale eten bij het Comomeer

Ristorante, trattoria, osteria, pizzeria – waar kun je bij het Comomeer het lekkerste of meest goedkoop eten? Comomeer-Nu geeft enkele tips.
Comomeer_trattoria-1a.jpg

Ristorante

In Italië bestaan er verschillende soorten restaurants. Zo heb je het ristorante, wat vergeleken kan worden met een restaurant in Nederland. Je eet hier typisch Italiaans, tenzij de naam anders aangeeft. Meestal betekent dit een voorgerecht, een eerste gang bestaande uit pasta of risotto en een tweede gang, bestaande uit vis of vlees. De gerechten zijn vaak afkomstig uit heel Italië.
Daarnaast zijn er de beroemde pizzeria’s. Maar er zijn ook restaurantjes met de naam Trattoria of Osteria. En wat kan daar nou precies gegeten worden?

Trattoria

De trattoria is een restaurant, voornamelijk gericht op de lokale Italiaanse bevolking, waar men lokaal eten aanbiedt. De naam komt van het franse traiteur, wat afkomst is van traiter, wat staat voor behandelen, bereiden. De trattoria staat meestal bekend om de kwaliteit (en kwantiteit..) van het eten en voor de karakterisering van de bereiding, bijna altijd een lokaalregionale keuken. Meestal is eten in een trattoria relatief goedkoop, wat terugkomt in een eenvoud in de service en in de inrichting van het restaurant, maar niet in de kwaliteit van het aangeboden eten, wat vaak van uitstekend niveau is.

Osteria

In een osteria ligt de nadruk oorspronkelijk meer op wijn dan op het eten dat geserveerd wordt. Er bestaan ook osteria’s die geen of nauwelijks eten op de kaart hebben, en slechts gericht zijn op wijn. De term osteria komt van oste, uit het oude Frans oste, ostesse wat op haar beurt weer komt uit het Latijn hospite(m). De naam verwijst voornamelijk naar de functie van de osteria, namelijk gastvrijheid. De praktijk leert dat er vaak maar weinig verschil zit tussen een osteria en een trattoria wat betreft kwaliteit van het eten. Net als een trattoria richt een osteria zich voornamelijk op de bereiding van lokale gerechten.

Het lokale eten bij het Comomeer

De keuken in de omgeving van het Comomeer bestaat vooral uit vis uit het Comomeer en producten van de veeteelt uit de Alpen. De kern bestaat vooral uit zoetwatervis, wat de basis vormt voor meerdere gerechten: gekookte rijst of risotto met baars, of witvis in “carpione” (dat wil zeggen gefrituurd en gemarineerd in azijn met ui en wilde tijm).

In feite is polenta de koning van de tafel bij het Comomeer, alsmede in de Alpen. Het wordt gemaakt van maïsmeel en boekweit en kan gegeten worden met zowel vis als vlees en kaas. Zo bestaan er rond het Comomeer verschillende variaties met polenta, door het te mengen met verschillende ingrediënten. Typisch voor Bellagio is de “tocch”, een speciale polenta gekookt met boter en kaas, wat met de handen wordt gegeten en waar vlees of vis bij wordt geserveerd.

Een ander gerecht uit de omgeving van het Comomeer is “l’ultadell” ook wel “paradell” of “turtell” genoemd, naar de zone waar het uit komt. In boter wordt een beslag van tarwemeel, melk, ei en zout gebakken. Dit werd traditioneel geserveerd met warme groente of salade, maar tegenwoordig wordt het gezoet en geserveerd met jam.

Pizzoccheri is een ander gerecht wat typisch is voor de berggebieden. Pizzoccheri is een speciaal soort pasta dat wordt bereid met aardappelen, coste (groente) en kaas. Naast deze gerechten bestaan er ook vele verschillende soorten kaas en worsten in Como en omgeving.

Waar kan men deze gerechten eten?

Aan het Comomeer zijn tal van trattoria’s en osteria’s te vinden waar men deze typische gerechten kan proeven. Vaak hebben deze restaurantjes geen menukaart, maar zal de serveerster het menu van de dag aan de tafel bekend komen maken.

Enkele tips voor restaurants bij het Comomeer:
* Trattoria del Fagiano in Moltrasio is zeker een aanrader. Op de website wordt aangegeven dat er grote porties worden geserveerd en dat men het dieet thuis dient te laten.
* Crotto la Sorgente in Ossuccio
* Osteria Vecchio Molo in Laglio
* Trattoria Santo Stefano in Lenno
* Trattoria del Cacciatore in Brunate
* Trattoria la Vecchia Magnolia in Menaggio

Dit zijn slechts enkele restaurants om eens uit te proberen, maar zoals hierboven al staat beschreven, een trattoria en osteria staan vooral bekend om hun kwaliteit en kwantiteit van het eten en niet om de aankleding en service in het restaurant. Als je ergens een trattoria of osteria tegenkomt is het zeker de moeite waard om uit te proberen!