Palazzo Gallio

Het indrukwekkende Palazzo Gallio in Gravedona ligt aan de oevers van het Comomeer, aan de rand van het ommuurde gebied van het vroegere kasteel van Gravedona.
Comomeer_monumenten--Palazzo-Gallio-in-Gravedonag.jpg
Met de bouw van het palazzo werd begonnen in 1586 in opdracht van de kardinaal van Como, Tolomeo Gallio. De bouw werd afgesloten in 1607, kort na het overlijden van de kardinaal. Hij liet het paleis na aan zijn neef, maar hij noch latere eigenaars hebben hier ooit hun intrek genomen. In de eeuwen daarna is het gebruikt als onderkomen en hospitaal voor Franse en Spaanse troepen, als zijdeweverij en de kelders zijn gebruikt als theater. Tegenwoordig is het eigendom van de Communita Montana Del Alto Lario en is het tot nationaal monument verklaard.

Palazzo Gallio heeft een vierkant grondplan met vier hoektorens. Het gebouw is geïnspireerd op de villa’s van Palladio, die in die tijd in het gebied van Venetië werden gebouwd. Het is op zijn beurt weer het voorbeeld geweest voor soortgelijke villa’s langs het Comomeer. Omdat het nooit voor bewoning werd gebruikt, is het nauwelijks gemeubileerd. Tegenwoordig wordt het vooral gebruikt voor concerten, exposities en conferenties.