Kerk San Vincenzo in Gera Lario

De geschiedenis van de kerk van San Vincenzo in Gera Lario is al erg oud. De Romaanse kerk werd gebouwd in de 11e en 12e eeuw. Op deze plaats bij het Comomeer stond eerder tussen de 5e en 7e eeuw een doopkapel, terwijl er reeds in de in de 2e en 3e eeuw een Romeinse nederzetting is geweest. 

In de 15e eeuw werd de Romaanse kerk in Gera Lario omgebouwd tot de kerk in haar huidige vorm, een renaissance kerk die veel groter was en rijk gedecoreerd. Tijdens de restauratie van de kerk in 1964 werd ongeveer een meter beneden de huidige vloer een mozaïekvloer gevonden uit de 2e-3e eeuw, bestaande uit zwarte en witte steentjes, met grote cirkels met verschillende versieringen. Eveneens uit de 3e eeuw dateert een zogenaamde Hermeszuil, die is ingemetseld in de linker deurstijl van de kerk. Naast het vloermozaïek zijn er ook twee graven uit de Romeinse tijd gevonden.

Comomeer_monumenten--San-Vincenzo-in-Gera-Lario.jpg

Interieur

De San Vincenzo kerk behoort tot de belangrijkste uit het Boven Lario. In de kerk vind je een flink aantal fresco’s uit de 16e, 17e en 18e eeuw. Het schip heeft een dak van houten balken. De grote boog van het priesterkoor toont fresco’s met de ‘Geschiedenis van de Maagd’ en de ‘Geschiedenis van S. Vincenzo’. Het eerste is uit het derde kwart van de 16e eeuw, het tweede uit de 17e eeuw. Het altaarstuk van de ‘Rozenkrans’ is uit de tweede helft 17e eeuw, het houten beeld van San Lorenzo tussen de 16e en 17e eeuw. De decoratie van het priesterkoor stamt uit 1546. In de kapel bevindt zich een houten groep uit de 17e eeuw met de ‘Kruisiging’.