Kerk San Salvatore in Arbosto

Het dorp Vercana bestaat uit een aantal kernen die op zo’n 350 meter hoogte boven het Comomeer bij Domaso liggen. In Arbosto vind je de parochiekerk van San Salvatore. Deze kerk dateert uit 1464 maar werd in de 17e en 18e eeuw geheel vernieuwd.  

Tegenwoordig geldt deze kerk als één van de rijkst gedecoreerde barokkerken van het hele Comomeer. Langs de linkerwand, waar nu de zij-ingang is, is nog een kleine ruimte uit de 15e eeuw met een kruisgewelf en twee zuiltjes. Waarschijnlijk was dit de oude sacristie, aan de voet van de toren.

Comomeer_monumenten-Arbosto-vind-je-de-parochiekerk-van-San-Salvatore.jpg
De vernieuwing begon met het overbrengen van het altaar van de Madonna uit 1599, van het hoofdeind van de kerk naar de huidige tweede kapel aan de linkerzijde. Deze kapel werd in 1604 gebouwd in opdracht van emigranten uit Palermo. De kerk bevat diverse kunstschatten die zijn geschonken door emigranten uit Palermo.

Interieur

In 1619 werd de kapel linksvoor gebouwd, gewijd aan St. Andrea. Met fresco’s, stucwerk en drie doeken gewijd aan S. Andrea. Ze worden toegeschreven aan Cristoforo Caresana. De tegenoverliggende kapel is in 1627 gebouwd, gewijd aan Rosalia. Deze kapel is rijk gedecoreerd met stucwerk van Giovanni Battista Binachi uit 1628 en met fresco’s uit 1719 van Giovan Battista Pozzi met de heilige Rosalia in de hoofdrol.

In het priesterkoor hangt aan de linkerwand een groot doek uit 1637, ‘Oogst van het manna’, met aan weerszijden standbeelden van Johannes en Matheus. Rechts zie je ‘Het Laatste Avondmaal’ uit 1680, geflankeerd door beelden van Marcus en Lucas. De grote beelden van ‘Engelen, Evangelisten en Profeten’ zijn gemaakt door de bekende stukadoor Agostino Silva en dateren van het einde van de 17e eeuw.

In 1762 werd de kerk gerestaureerd door Felice Biella en de lokale schilder Antonio Caracciolo. Hij schilderde in 1764 het doek met ‘Pinkster’ op de muur links vóór het priesterkoor en het doek ‘Intocht van Jezus in Jeruzalem’ op de tegenoverliggende wand. De plafond- en wandschilderingen zijn van Biella, die in de parochiekerk van Domaso soortgelijk werk achterliet. Het Serazzi-orgel uit 1731 met de mooi beschilderde cantorij is zeker ook de moeite waard.

(Bron: ‘De Tre Pievi en het Valchiavenna’ van Ruud Metselaar)

San Salvatore

Citypasses.eu

Citypasses.eu maakt uw stedentrip extra voordelig

Citypasses.eu maakt uw stedentrip extra voordelig

Vind, vergelijk en koop stadspassen & kortingskaarten voor uw voordelige stedentrip!

Voordelige stedenpassen