Isola Comacina

Isola Comacina is het enige eiland in het Comomeer. Het heeft een rijke historie en geldt als één van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Noord-Italië. Het eiland speelde van de tijd van de Romeinen tot de vroege middeleeuwen een belangrijke rol op religieus en bestuurlijk gebied. 

Isola Comacina is 600 meter lang en 200 meter breed en ligt 100 meter uit de kust tegenover het dorpje Ossuccio. Op het eiland zijn in de loop der tijden verschillende kerken gebouwd, waaronder de basiliek van St. Euphemia in de 11e eeuw. Omdat Isola Comacina in de vroege Middeleeuwen ook bestuurlijk belangrijk was in de regio Como, waren de kerken en huizen op het eiland omringd door de muren van een fort.

Comomeer_monumenten---Isola-Comacina-g.jpg
In de oorlog tussen Como en Milaan had Isola Comacina het zwaar te verduren. Het eiland werd bijna totaal vernietigd in het ‘annus Horribilis’ 1169, toen de troepen van Barbarossa Isola Comacina onder handen namen. De eeuwen daarna werd het eiland verwaarloosd. Pas in 1900 werd het initiatief genomen om op het eiland in het Comomeer een omgeving te creëren voor kunstenaars. Er werden drie huizen gebouwd voor kunstenaars, die nu nog te bezoeken zijn. Tegelijkertijd werd er begonnen met archeologische opgravingen.
Comomeer_monumenten---Isola-Comacina-k.jpg

Archeologie

Isola Comacina wordt beschouwd als één van de belangrijkste archeologische vindplaatsen voor de middeleeuwen van Noord-Italië. Opgravingen op het eiland tussen 1914 en 1978 hebben tal van interessante vondsten opgeleverd. Uit de Romeinse tijd en de vroege middeleeuwen. Onder de vloer van de 17e-eeuwse kerk van San Giovanni Batista liggen marmeren pilaren uit de Romeinse tijd. Het meest indrukwekkend zijn de restanten van de basiliek van St. Euphemia uit de 11e eeuw, waaronder een crypte en een poort. Er zijn ook overblijfselen te zien van de middeleeuwse muren van het fort.

Voorwerpen die gevonden zijn op het eiland en in het meer zijn te bekijken in het Museo Archeologico Antiquarium aan de via Somalvicio in Ossucio. Dit museum toont archeologische vondsten van de Romeinse tijd tot de Middeleeuwen. Het is geopend van maart tot en met oktober. Openingstijden: van 10 tot 13 uur en van 15 tot 17 uur. Maandag gesloten. Entree: 2 euro

Vervoer

Isola Comacina is tussen half maart en 31 oktober dagelijks te bezoeken tussen 10.00 en 17.00 uur. In de maanden juli en augustus van 10.00 tot 18.30 uur. Je kunt het eiland bereiken per taxiboot vanaf Ossucio. De boot vertrekt dichtbij het museum Archeologico Antiquarium aan de via Somalvico. Ook de boten van Navigazione Lago di Como doen het eiland aan. Een toegangsbewijs voor het eiland en het museum kost 6 euro, voor kinderen tot en met jaar 3,50 euro. Meer informatie op de website van Isola Comacina.

Isola Comacina