1. Home
  2. agenda
  3. Agenda September

Agenda September

In de Agenda voor september zie je bij het Comomeer festivals en mooie exposities. In onze Agenda vind je een overzicht van interessante evenementen, festivals en tentoonstellingen bij het Comomeer.

Markt

Elke dag van de week kun je bij het Comomeer een van de gezellige markten bezoeken. Er is er altijd wel een te vinden in de buurt van je vakantieplaats! In sommige stadjes vind ook 1 of 2 maal per maand een antiekmarkt of rommelmarkt plaats.

Bekijk het overzicht van weekmarkten, antiek- en rommelmarkten bij het Comomeer!

Vuurwerkshows

In de zomermaanden juni, juli, augustus en september vinden in de stadjes rond het Comomeer regelmatig spectaculaire vuurwerkshows plaats of feesten die worden afgesloten met een vuurwerk boven het Comomeer. Ergens tussen 22.00 en 23.00 uur worden meestal de eerste pijlen afgeschoten om na een fraaie show te eindigen met een spectaculaire finale. De vuurwerkshow is meestal op de boulevard langs het Comomeer, zodat je de lichtjes mooi weerspiegeld ziet in het meer.

Bekijk het overzicht van vuurwerkshows bij het Comomeer deze zomer!

Evenementen & Festivals

LakeComo International Music Festival
LakeComo International Music Festival is een muziekfestival tijdens de lente en zomer, dat bestaat uit verschillende concerten en optredens in de mooiste villa’s en tuinen rond het Comomeer. Sommige concerten vind ook plaats in het historische centrum van Como en in sommige villa’s en theaters in Brianza. In 2023 vindt het festival plaats tussen 8 juni en 17 september. Het festival concentreert zich op klassieke muziek en kamermuziek, maar er is ook ruimte voor nieuwe muziek uitgevoerd door Italiaanse en internationale artiesten. Kijk voor meer informatie en het programma op de website van het LakeComo International Music Festival.

Lambrugo in Festa
Feest in Lambrugo, tussen 1 en 30 september. Met muziek en specialiteiten uit Valtellina, zoals pizzoccheri, gemaakt van versgemaakte pasta, evenals Valtellinese worst met champignons en polenta, regionale vleeswaren en kaas en als toetje de beroemde biscotti di prosto (een speciaal type koekje).

Festa di Brivio
Gedurende de maand september zijn er in Brivio festiviteiten ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten (Beata Vergine Addolorata). Er zijn heilige missen, loopwedstrijden, viswedstrijden, concerten, muzikale dansavonden, exposities, kermis en een grote vuurwerkshow op zondag 17 september.

Sagra Fujada
Gastronomische avond in Lenno in het teken van lekker eten en goede wijn op zaterdag 2 september 2023. Het hoofdgerecht van de avond zal pens zijn. Het festival, in het dialect “Fujada de Mulgis” genoemd, heeft een oude oorsprong en werd ooit gehouden ter gelegenheid van het feest van de Madonna Soccorso, toen het diende als ontmoetingsplaats en verfrissing voor pelgrims die terugkeerden van een bezoek aan het heiligdom. De term fujada verwijst naar het feit dat de verfrissingsruimte helemaal was versierd met de takken van laurierbomen, waar iedereen samenkwam om samen te eten.

Avondmarkt, Menaggio
Gedurende de zomermaanden (van juni tot september) wordt in Menaggio op vrijdagavond een avondmarkt georganiseerd op Piazza Garibaldi en op de boulevard langs het Comomeer. De markt geeft de gelegenheid om producten uit te streek te proeven en aan te schaffen. Aanvang 18.00 uur.

Festa Patronale Ossuccio
Op 8 september 2023 wordt in Ossuccio het feest van de beschermheilige Madonna del Soccorso gevierd met een bedevaart naar Sacro Monte (de heilige berg). Er zijn kraampjes met lokale en regionale specialiteiten en er is muziek en dans. Het evenement zal om 10.00 uur beginnen.

Festa delle Corti
In Garlate wordt op 9 en 10 september 2023 de 30e editie van Festa delle Corti gevierd. Een traditioneel dorpsfeest met diverse markten, live muziek en regionale specialiteiten. Zaterdag begint het feest om 18.00 uur en zondag om 12.00 uur. Aan het einde van het feest is er een grote vuurwerkshow boven het Comomeer.

Parolario literatuurfestival
Van 14 tot en met 18 september 2022 wordt in Villa Bernasconi in Cernobbio het jaarlijkse literaire festival Parolario georganiseerd. De 22e editie van het festival is gewijd aan Dino Buzzati en zijn werk. Er zijn lezingen, exposities en evenementen. Voor meer informatie zie de website van Parolario.

Immagimondo
Van 16 september tot en met 2 oktober 2022 vindt in Lecco voor de 25e keer het festival Immagimondo plaats (datum voor 2023 is nog niet bekend). Immagimondo is een reisfestival waarbij ieder jaar een ander land of thema centraal staat. Het festival bestaat uit reportages van reizen, interviews met reizigers, boekpresentaties, filmvertoningen, fototentoonstellingen, voorstellingen, dialogen met wetenschappers, etc. Reizigers, schrijvers, wetenschappers, fotografen, regisseurs en muzikanten ontmoeten elkaar om ideeën, suggesties en reiservaringen uit te wisselen op een van de belangrijkste en “historische” reisfestivals in Italië. Het festival wordt georganiseerd door de vereniging Les Cultures, die streeft naar een wereld die vrij is van vooroordelen, armoede en discriminatie, die oorlog en economisch en sociaal onrecht afwijst, klaar staat om de bijdragen van alle culturen te verwelkomen en de ontwikkeling van een open en inclusieve samenleving te bevorderen. Meer informatie en het programma kan je vinden op de website van Immagimondo.

Rally di Como
Op 22 en 23 september 2023 wordt de 42e editie van de autorally van Como gereden. Het parcours van de rally heeft een totale lengte van 274 km, waarbij er over 65 km speciale manoeuvres moeten worden uitgevoerd. Het gehele parcours wordt op asfalt gereden. Het vertrek is op 21 oktober om 15.00 vanaf Piazza Cavour in Como waarna de race-auto’s de hoge kustweg langs het Comomeer via Cernobbio en Argegno tot Menaggio zullen volgen. Hier gaan de rijders de bergen in om in Argegno weer terug te komen op de kustweg. Het kampioenschap zal 22 oktober rond 17.00 uur eindigen op Piazza Cavour in Como.

Lake Como Design Festival
Van 16 tot en met 24 september 2023 vindt in Como het Lake Como Design Festival plaats. Het thema van de 5e editie van het designfestival is ‘Naturalis Historia’. Het festival biedt een rijk programma van tentoonstellingen, installaties en lezingen verspreid over historische, nieuwe of zelfs vergeten plekken van Como, met als hoofdrolspelers geschiedenis, architectuur, design en kunst.

Marathon Trail Lago di Como
Zaterdag 23 september 2023 start in Menaggio de Marathon Trail Lago di Como, een langeafstandsrace in de bergen aan de westoever het Comomeer. De afstanden zijn 42 kilometer met 2400 hoogtemeters en 21 km met 1450 hoogtemeters.

Bloemenbeurs Orticolario
Van 28 september tot 1 oktober 2023 wordt in de tuin van Villa Erba in Cernobbio de internationale bloemen- en tuinbeurs Orticolario gehouden. Het is een van de meest belangrijke tentoonstellingen van bloemen in Italië met meer dan 200 Italiaanse en internationale exposanten op een prachtige locatie aan het Comomeer. Meer informatie op de website van Orticolario.