1. Home
  2. agenda
  3. Agenda Oktober

Agenda Oktober

Het najaar is bij het Comomeer de tijd van lekker lang tafelen. Daarom worden er in oktober heel wat culinaire evenementen en feesten georganiseerd rond typische najaarsgerechten, zoals kastanjes, polenta en wijn. In onze Agenda van oktober vind je een overzicht van interessante evenementen, festivals en tentoonstellingen bij het Comomeer. 

Markt

Elke dag van de week kun je bij het Comomeer een van de gezellige markten bezoeken. Er is er altijd wel een te vinden in de buurt van je vakantieplaats! In sommige stadjes vindt ook 1 of 2 maal per maand een antiekmarkt of rommelmarkt plaats.

Bekijk het overzicht van weekmarkten, antiek- en rommelmarkten bij het Comomeer!

Evenementen & Festivals

Immagimondo
Van 16 september tot en met 2 oktober 2022 vindt in Lecco voor de 25e keer het festival Immagimondo plaats (datum 2023 is nog niet bekend). Immagimondo is een reisfestival waarbij ieder jaar een ander land of thema centraal staat. Het festival bestaat uit reportages van reizen, interviews met reizigers, boekpresentaties, filmvertoningen, fototentoonstellingen, voorstellingen, dialogen met wetenschappers, etc. Reizigers, schrijvers, wetenschappers, fotografen, regisseurs en muzikanten ontmoeten elkaar elk jaar om ideeën, suggesties en reiservaringen uit te wisselen. Het is een van de belangrijkste en “historische” reisfestivals in Italië. Het festival wordt georganiseerd door de vereniging Les Cultures, die streeft naar een wereld die vrij is van vooroordelen, armoede en discriminatie, die oorlog en economisch en sociaal onrecht afwijst, en klaar staat om de bijdragen van alle culturen te verwelkomen en de ontwikkeling van een open en inclusieve samenleving te bevorderen. Meer informatie en het programma kan je vinden op de website van Immagimondo.

Bloemenbeurs Orticolario
Van 28 september tot 1 oktober 2023 wordt in de tuin van Villa Erba in Cernobbio de internationale bloemen- en tuinbeurs Orticolario gehouden. Het is een van de meest belangrijke tentoonstellingen van bloemen in Italië met meer dan 200 Italiaanse en internationale exposanten op een prachtige locatie aan het Comomeer. Meer informatie op de website van Orticolario.

Festa di Lecco
Festa di Lecco is een oud religieus feest gewijd aan Madonna del Rosario. Het werd in 1571 opgericht door Paus Pio V om de overwinning van de slag om Lepanto te vieren. Het feest is de belangrijkste plechtigheid van de stad. Het religieuze feest wordt verrijkt met muziek, verschillende markten en sportevenementen en wordt jaarlijks op de eerste zondag van de maand oktober gevierd, wat dit jaar op 1 oktober zal zijn.

comON Como
Van 3 tot en met 10 oktober 2022 wordt in Como de “week van de creativiteit” georganiseerd, het hoogtepunt van het project comON. Zes dagen waarin de stad zal trillen van de creatieve energie. Het centrum van Como is geel gekleurd en er zullen tentoonstellingen, workshops en evenementen worden georganiseerd, waarbij de nadruk zal liggen op de creativiteit van jongeren en hun projecten op het gebied van kunst, mode en design. Kijk voor meer informatie en het programma op de website van comON.

Festa di San Francisco
Op 4 oktober wordt in Moggio het Festa di San Francisco georganiseerd, een sagra waar traditionele gerechten centraal staan (pizzoccheri, polenta taragna, selvaggina). Dit zijn allemaal traditionele gerechten die in de koudere maanden veel worden gegeten. Deze gerechten gaan samen met de beste Italiaanse wijnen.

Ronde van Lombardije
Zaterdag 7 oktober 2023 wordt de beroemde najaarsklassieker de Ronde van Lombardije voor de 117e keer gereden. De wielerwedstrijd met de kenmerkende steile beklimmingen in de uitlopers van de Alpen telt doorgaans zo’n 250 kilometer en 4.000 hoogtemeters. De start is in Como en de finish in Bergamo.

Kastanjefeesten

(Let op: sommige datums zijn uit 2022)

Oktober is de maand van de traditionele kastanjefeesten in verschillende plaatsen rond het Comomeer. Je kan hier genieten van verse kastanjes en allerlei gerechten met kastanje. Enkele plaatsen waar deze culinaire festivals worden georganiseerd:

Kastanjefeest Cernobbio
Het plaatsje Rovenna bij Cernobbio viert op 7 en 8 oktober 2023 het historische festival Castagne, Streghe e… dintorni, een feest met kastanjes en heksen in de hoofdrol. Twee dagen lang festiviteiten en activiteiten. Er is een markt met lokale producten, met gerechten met kastanjes, een expositie van producten en fotografie afkomstig uit het antieke Monte Bisbino. Tevens kan men glühwein proeven naar het oude heksenrecept, met kastanjes en warme chocolademelk. Er zijn verhalenvertellers en schminkers, handwerk- en gastronomische kraampjes, de restaurantservice die varieert van de meest gewilde lokale gerechten tot typische desserts. Voor kinderen worden er spelen georganiseerd, er is muziek en men kan heks Paola ontmoeten in de magische steegjes van Cernobbio.

Kastanjefeest Ossuccio
Op 8 oktober wordt het gastronomisch evenement “Kastanjes, druiven en wijn” georganiseerd in het park van Ossuccio. Een herfstevenement waar kastanjes en lokale gerechten centraal staan. Het evenement begint om 10.00 uur.

Kastanje Sagra Erve
In Erve wordt op 8 oktober de jaarlijkse kastanje-sagra georganiseerd op het kerkplein. Een sagra met traditionele gerechten en producten gebaseerd op kastanjes en gluhwein.

Castagnata Moggio
Op 10 oktober wordt in Moggio een traditioneel kastanjefeest georganiseerd: la Castagnata. Het evenement vindt plaats in de straatjes van het plaatsje met streekgerechten en spellen voor kinderen. Het evenement begint om 15.00 uur.

Kastanjefeest Torre de Busi
Op 11 oktober wordt in Torre de Busi het kastanjefeest georganiseerd, een evenement dat bestaat uit proeverij van gebak en producten met kastanje als hoofdingrediënt. Tevens worden er kunstwerken in hout tentoongesteld en worden er spelen georganiseerd voor de kleinste bezoekers. Het evenement wordt georganiseerd in het Oratorio Beato san Clemente Vismara in Torre de Busi en is te bezoeken van 14.30 tot 18.00 uur.

Castagnata Varenna
Op 11 oktober wordt in Varenna een traditioneel kastanjefeest georganiseerd: la Castagnata. Een sagra met traditionele producten gebaseerd op kastanjes.

Kastanjefeest Tremezzo
Op 16 oktober wordt in Tremezzo de jaarlijkse Kastanje-sagra georganiseerd. Een sagra met traditionele gerechten en producten gebaseerd op kastanjes en gluhwein.

Kastanjefeest Dervio
Op 31 oktober viert Dervio het traditionele Halloweenfeest, gevolgd op 1 november door een traditioneel kastanjefeest: la Castagnata. Een sagra met traditionele gerechten en producten gebaseerd op kastanjes en gluhwein.

Zeilwedstrijd Interlaghina
Van 23 tot 25 oktober zal het Comomeer bij Lecco opfleuren door vele zeilboten vanwege de internationale zeilwedstrijden om de Trofeo Interlaghina. Wedstrijden in de Optimist-klasse.

La Mostra Mercato dell’Artigianato
Lariofiere, een ambachtsbedrijf uit de omgeving van Como en Lecco organiseert van 28 oktober tot en met 1 november 2023 de Mostra Mercato dell’Artigianato, een ambachtsmarkt. Vijf dagen om de innovatieve cultuur en traditionele producten van verschillende ambachten te bezichtigen. De tentoonstelling wordt georganiseerd in Erba, in de vestiging van Lariofiere. Dagelijks geopend 10.00 tot 20.00 uur De entree is gratis.