1. Home
  2. agenda
  3. Agenda Juni

Agenda Juni

Juni is een van de mooiste maanden om het Comomeer te bezoeken. De temperaturen zijn heerlijk, de natuur is nog mooi groen en het is er nog niet druk met toeristen. In de Agenda van juni veel traditionele evenementen en festivals en de eerste zomerfestivals gaan van start.

Markt

Elke dag van de week kun je bij het Comomeer een van de gezellige markten bezoeken. Er is er altijd wel een te vinden in de buurt van je vakantieplaats! In sommige stadjes vind ook 1 of 2 maal per maand een antiekmarkt of rommelmarkt plaats.

Bekijk het overzicht van weekmarkten, antiek- en rommelmarkten bij het Comomeer!

Vuurwerkshows

In de zomermaanden juni, juli, augustus en september vinden in de stadjes rond het Comomeer regelmatig spectaculaire vuurwerkshows plaats of feesten die worden afgesloten met een vuurwerk boven het Comomeer. Ergens tussen 22.00 en 23.00 uur worden meestal de eerste pijlen afgeschoten om na een fraaie show te eindigen met een spectaculaire finale. De vuurwerkshow is meestal op de boulevard langs het Comomeer, zodat je de lichtjes mooi weerspiegeld ziet in het meer.

Bekijk het overzicht van vuurwerkshows bij het Comomeer deze zomer!

Evenementen & Festivals

Dag van de Republiek
Op 2 juni wordt in heel Italië La Festa della Repubblica gevierd, dé nationale feestdag. Sinds het op 2 en 3 juni 1946 gehouden referendum waarin de Italiaanse bevolking de republiek verkoos boven de monarchie, is deze dag een officiële vrije dag, die gevierd wordt met parades, vliegtuigshows en festiviteiten. Na 85 jaar een koninkrijk te zijn geweest, werd Italië in 1946 een republiek. Overal wappert de nationale driekleur op deze dag.

Zeilwedstrijd Lecco
Op 1 en 2 juni 2022 wordt het meer van Lecco opgefleurd door gekleurde zeilboten die deelnemen aan de 41ste editie van de zeilwedstrijd Çoppa Citta di Lecco’. Het prestigieuze evenement bestaat uit 20 zeilboten die deelnemen aan de grote wedstrijd op het Comomeer. De wedstrijd zorgt voor een opvallend beeld door alle kleurrijke boten, die te bewonderen zijn vanaf de pier.

Loopwedstrijd ResegUp
Zaterdag 2 juni wordt in Lecco de tiende editie van de bergloopwedstrijd ‘ResegUp’ georganiseerd. De bergloop vertrekt op het lager gelegen deel van de stad aan het Comomeer en de lopers moeten de Resegone, de hoogste berg in de omgeving van Lecco beklimmen. De route is 24 kilometer lang en zal klimmen tot een hoogte van bijna 1900 meter. ResegUp is een buitengewone race die werd opgericht met het doel om het meer en de bergen met elkaar te verbinden, de twee meest belangrijke symbolen van Lecco. De wedstrijd begint op Piazza Garibaldi om 15.30 uur en men verwacht dat de eerste lopers de finish op Piazza Cermenati rond 17.45 uur zullen bereiken.

Avondmarkt Lecco
Gedurende de zomermaanden wordt in Lecco meerdere malen een avondmarkt georganiseerd aan het meer. De markt geeft de gelegenheid om producten uit te streek te proeven en aan te schaffen. In de maand juni wordt de markt georganiseerd op 4 en 18 juni van 15.00 tot 24.00 uur.

Avondmarkt Menaggio
Gedurende de zomermaanden (van juni tot september) wordt in Menaggio op vrijdagavond een avondmarkt georganiseerd op Piazza Garibaldi en op de boulevard langs het Comomeer. De markt geeft de gelegenheid om producten uit te streek te proeven en aan te schaffen. In de maand juni wordt de markt georganiseerd op 3, 10, 17 en 24 juni, vanaf 18.00 uur.

La Torre in Festa
In juni vindt in Maggiani ‘La Torre in Festa’ plaats, een feest van twee dagen rond de middeleeuwse toren van Barbarossa. Het is een tweedaags evenement dat bestaat uit culinaire activiteiten, exposities, muziek, spelen en jongleurs. Op 7 juni start het evenement op 14.30 uur en op 8 juni start het om 10.00 uur.

Il Mercato Forte dei Marmi
Op zondag 16 juni wordt in Menaggio de markt ‘Forte dei Marmi’ gehouden. Op deze ‘Toscaanse’ markt kan men terecht voor kleding, tassen, schoenen, kasjmier, linnen, bijoux en Florentijnse kunst. De markt staat op de boulevard langs het Comomeer. Aanvang 8.00 uur.

Colico in Cantina
Colico in Cantina, de kelders van Colico, is een evenement gericht op de lokale wijn. Het is mogelijk om verschillende wijnen en producten uit de streek te proeven. Tevens wordt er een proeverij voor Italiaanse wijnen en producten georganiseerd. Er zijn twee routes, het Meerpad (proeverij van witte wijnen met visspecialiteiten) en het Bergpad (proeverij van lokale rode wijnen met specialiteiten uit de bergen). De kelders zijn gelegen in het historische dorp Villatico, dat net naast Colico ligt. In de straten en steegjes van het dorp worden de deelnemers vermaakt door muziek. Het evenement vindt plaats op 18, 24 en 25 juni 2022.

10 Kilometer van Manzoni
Op 25 juni zijn er loopwedstrijden op de boulevard van Lecco aan het Comomeer. Het is de elfde keer dat dit evenement wordt georganiseerd. Voor kinderen tot 8 jaar is een loop van 500 meter en voor kinderen tot 12 jaar een loop van 1 kilometer. Om 19.00 start de loop waaraan iedereen mag deelnemen over een lengte van 5 km. Om 20.45 wordt de straat afgesloten voor het verkeer en start de loop van 10 kilometer, het parcours is 3.34 kilometer en moet 3 keer afgelegd worden.

Street food festival
Op 25, 26 en 27 juni 2021 wordt in Colico het Streed Food Festival georganiseerd. Een weekend geheel gewijd aan de Italiaanse en Europese gastronomie. Je vindt er foodtrucks en stands die gewijd zijn aan kwaliteitsvol straatvoedsel. Een geweldige kans om eten uit verschillende landen van Europa te proeven. Het evenement vindt plaats op Piazza Garibaldo 10.00 tot 00.00 uur.

Festival van Bellagio en het Comomeer
Het Festival di Bellagio e del Lago di Como vindt dit jaar plaats van 23 juni tot en met 26 augustus 2022. Het festival bestaat uit evenementen en optredens rond kunst, muziek en literatuur in verschillende plaatsen rond het Comomeer.

In 2011, ter gelegenheid van de viering van het tweede eeuwfeest van de geboorte van de Hongaarse componist Franz Liszt en in het 150e jaar van de eenwording van Italië, werd de eerste editie van het Bellagio en het Comomeerfestival geboren, met concerten, masterclasses, seminars en toeristisch-culturele routes geïnspireerd door de figuur van de Hongaarse componist die enkele van de belangrijkste maanden van zijn leven als kunstenaar en mens in Bellagio en Como doorbracht. De optredens en concerten vinden plaats op exclusieve en prachtige locaties aan het meer, zoals de Royal Hall van het Grand Hotel Villa Serbelloni, het auditorium van de Rockefeller Foundation en de basiliek van San Giacomo in Bellagio, Villa Cipressi en Villa Monastero in Varenna, Villa Grumello in Como; kleine dorpjes en onverwachte locaties zoals de Acquafredda-abdij van Lenno, de Lutherse kerk van Cadenabbia en de omgeving van Bellano; panoramische plaatsen zoals Villa Vigoni di Loveno, het kerkhof van San Martino in Perledo, het theater van Civenna; ruimtes met een rijke geschiedenis zoals het kasteel van Carimate en de villa’s van Brianza, maar ook grote moderne locaties zoals de Sala Artsana in Grandate en de auditoria van de Kamers van Koophandel van Como en Lecco; dit zijn slechts enkele van de vele locaties waar het festival van Bellagio en het Comomeer plaatsvond.

Sagra del Misultin
Zaterdag 25 en zondag 26 juni 2022 wordt in Dervio in Parco Boldona de Sagra del Misultin gevierd. Twee dagen met regionale specialiteiten. Centraal staat de vis uit het meer. Misultin zijn gedroogde elften, een typische culinaire specialiteit van het Comomeer. Naast het proeven van vis uit het meer, omvat het evenement een tentoonstelling gewijd aan de bereiding van deze culinaire specialiteit en spannende excursies op het meer in Lucia. Begeleid door een markt en ‘s avonds is er muziek. Entree is gratis.

Zomermarkt Lecco
In de zomermaanden wordt in Lecco meerdere malen een markt georganiseerd met traditionele producten. De markt vindt plaats op de boulevard langs het Comomeer, op 26 juni en kan van 7.00 tot 19.00 uur bezocht worden.

Sagra di San Giovanni
Op 28 en 29 juni wordt in San Giovanni een sagra georganiseerd. Tijdens dit jaarlijkse evenement wordt een vuurwerkshow gehouden vanaf het eiland Comacina, wat vlak voor San Giovanni ligt.

Festival Como Città della Musica
In het centrum van Como wordt jaarlijks het muziekfestival Festival Como Città della Musica georganiseerd. In 2022 vindt de 15e editie plaats van 29 juni tot en met 17 juli. Het muziekaanbod op het festival is een mix van opera, muziek, dans en film. De concerten vinden plaats in de Arena del Teatro Sociale in Como Voor het programma en de kaartverkoop kijk je op de website van het festival.

Citypasses.eu

Citypasses.eu maakt uw stedentrip extra voordelig

Citypasses.eu maakt uw stedentrip extra voordelig

Vind, vergelijk en koop stadspassen & kortingskaarten voor uw voordelige stedentrip!

Voordelige stedenpassen