1. Home
  2. agenda
  3. Agenda Juli

Agenda Juli

In juli en augustus kan je regelmatig genieten van een spectaculaire vuurwerkshow in de avonduren bij het Comomeer. In onze Agenda vind je een overzicht van een aantal interessante evenementen, festivals en tentoonstellingen in juli bij het Comomeer.

Markt

Elke dag van de week kun je bij het Comomeer een van de gezellige markten bezoeken. Er is er altijd wel een te vinden in de buurt van je vakantieplaats! In sommige stadjes vind ook 1 of 2 maal per maand een antiekmarkt of rommelmarkt plaats.

Bekijk het overzicht van weekmarkten, antiek- en rommelmarkten bij het Comomeer!

Vuurwerkshows

In de zomermaanden juni, juli, augustus en september vinden in de stadjes rond het Comomeer regelmatig spectaculaire vuurwerkshows plaats of feesten die worden afgesloten met een vuurwerk boven het Comomeer. Ergens tussen 22.00 en 23.00 uur worden meestal de eerste pijlen afgeschoten om na een fraaie show te eindigen met een spectaculaire finale. De vuurwerkshow is meestal op de boulevard langs het Comomeer, zodat je de lichtjes mooi weerspiegeld ziet in het meer.

Bekijk het overzicht van vuurwerkshows bij het Comomeer deze zomer!

Evenementen & Festivals

Uitverkoop
In de maanden juli en augustus is het tijd voor de grote zomeruitverkoop (saldi) in Italië, ook in de winkels in Milaan en bij het Comomeer is het uitverkoop.

LakeComo International Music Festival
LakeComo International Music Festival is een muziekfestival tijdens de lente en zomer, dat bestaat uit verschillende concerten en optredens in de mooiste villa’s en tuinen rond het Comomeer. In 2023 vindt het festival plaats tussen 8 juni en 17 september. Het festival concentreert zich op klassieke muziek en kamermuziek, maar er is ook ruimte voor nieuwe muziek, met een balans tussen traditie en innovatie, uitgevoerd door Italiaanse en internationale artiesten. Kijk voor meer informatie en het programma op de website van het LakeComo International Music Festival.

Festival van Bellagio en het Comomeer
Het Festival di Bellagio e del Lago di Como vindt dit jaar plaats van 23 juni tot en met 11  augustus 2023. Het festival bestaat uit evenementen en optredens rond kunst, muziek en literatuur in verschillende plaatsen rond het Comomeer.

In 2011, ter gelegenheid van de viering van het tweede eeuwfeest van de geboorte van de Hongaarse componist Franz Liszt en in het 150e jaar van de eenwording van Italië, werd de eerste editie van het Bellagio en het Comomeerfestival geboren, met concerten, masterclasses, seminars en toeristisch-culturele routes geïnspireerd door de figuur van de Hongaarse componist die enkele van de belangrijkste maanden van zijn leven als kunstenaar en mens in Bellagio en Como doorbracht. De optredens en concerten vinden plaats op exclusieve en prachtige locaties aan het meer, zoals de Royal Hall van het Grand Hotel Villa Serbelloni, het auditorium van de Rockefeller Foundation en de basiliek van San Giacomo in Bellagio, Villa Cipressi en Villa Monastero in Varenna, Villa Grumello in Como; kleine dorpjes en onverwachte locaties zoals de Acquafredda-abdij van Lenno, de Lutherse kerk van Cadenabbia en de omgeving van Bellano; panoramische plaatsen zoals Villa Vigoni di Loveno, het kerkhof van San Martino in Perledo, het theater van Civenna; ruimtes met een rijke geschiedenis zoals het kasteel van Carimate en de villa’s van Brianza, maar ook grote moderne locaties zoals de Sala Artsana in Grandate en de auditoria van de Kamers van Koophandel van Como en Lecco. Dit zijn slechts enkele van de vele locaties waar het festival van Bellagio en het Comomeer plaatsvond.

Festival Como Città della Musica
In het centrum van Como wordt jaarlijks het muziekfestival Festival Como Città della Musica georganiseerd. In 2023 vindt de 16e editie plaats van 29 juni tot en met 16 juli. Het muziekaanbod op het festival is een mix van opera, muziek, dans en film. De concerten vinden plaats in de Arena del Teatro Sociale in Como Voor het programma en de kaartverkoop kijk je op de website van het festival.

LacMus Festival
LacMus Festival is een internationaal muziekfestival voor klassieke muziek bij het Comomeer. In 2023 vindt het plaats tussen 6 en 17 juli. Het muziekfestival wordt gehouden op locaties met een unieke historische, architectonische en landschappelijke waarde en biedt het publiek een manier om een meeslepende muzikale ervaring te beleven, omringd door natuur, architectuur, kunst en geschiedenis. Enkele van de prachtige locaties bij het Comomeer: Villa Carlotta, Villa del Balbianello, het heiligdom van de Beata Vergine del Soccorso op Sacro Monte di Ossuccio, Grand Hotel Tremezzo met zijn “Belle Époque”-tuinen, de Greenway van het Comomeer, Isola Comacina en Villa Melzi d’Eril in Bellagio. Op het festival treden enkele internationaal erkende muziekartiesten op, samen met enkele veelbelovende jonge studenten van prestigieuze muziekacademies. Het resultaat is het creëren van nieuwe synergieën tussen jonge talenten en bekende artiesten.

Avondmarkt, Lecco
Gedurende de zomermaanden wordt in Lecco meerdere malen een avondmarkt georganiseerd aan het Comomeer. De markt geeft de gelegenheid om producten uit te streek te proeven en aan te schaffen. In de maand juli wordt de markt georganiseerd van 15.00 tot 24.00 uur.

Avondmarkt Menaggio
Gedurende de zomermaanden (van juni tot september) wordt in Menaggio op vrijdagavond een avondmarkt georganiseerd op Piazza Garibaldi en op de boulevard langs het Comomeer. De markt geeft de gelegenheid om producten uit te streek te proeven en aan te schaffen. In de maand juli wordt de markt georganiseerd vanaf 18.00 uur.

Avondmarkt Cernobbio
Gedurende de zomermaanden wordt in Cernobbio meerdere malen een avondmarkt georganiseerd op het plein aan het Comomeer. Het is een markt waar antiek, modern en curiosa bij elkaar komt. In de maand juli wordt de markt georganiseerd van 17.00 tot 23.00 uur.

Festa del Lago, Varenna
Het Festival del Lago in Varenna is een traditioneel feest waar men de gebeurtenissen van 1169 herdenkt, toen Frederik Barbarossa en zijn volgelingen Como aanvielen en het eiland Comacina volledig verwoestten. De inwoners staken het meer over om te vluchten naar Varenna, waar de dorpelingen hen hulp aanboden. Gedurende het Festival del Lago worden er verschillende activiteiten georganiseerd in het dorp, met als hoogtepunt de vuurwerkshow in de avond van zaterdag 1 juli. Het evenement wordt jaarlijks in het eerste weekend van juli georganiseerd, in 2023 op 30 juni, 1 en 2 juli.

Green Night, Menaggio
Op 29 juli 2023 wordt in Mennagio de Green Night gehouden. Tijdens het evenement worden verschillende genres aan muziek gespeeld in alle hoeken van het dorp, er kan lokaal eten geproefd worden, er staan kraampjes, er wordt gedanst en er zijn activiteiten voor kinderen. Aanvang 17.00 uur.

Festa degli Alpini
Tijdens dit feest dorpsfeest in Mennagio wordt eten geserveerd uit de omgeving. De kleine kerk gewijd aan San Maurizio in Menaggio werd in 1975 gebouwd door de Gruppo Alpini van Menaggio, ter nagedachtenis aan de gevallenen van alle oorlogen. Binnen zijn er twee fresco’s van Bruno Azimonti. Onder de kerk, in de bunker die deel uitmaakt van de vestingwerken van Monte Crocetta, bevindt zich het heiligdom waar elke gevallen inwoner van Menaggio wordt herdacht. Vanuit de kerk heb je een prachtig uitzicht over Menaggio. Tijdens het Festa degli Alpini wordt dit herdacht met allerlei festiviteiten en een markt met regionale specialiteiten.

Sagra di Sant’Anna
Op zaterdag 15 juli 2023 wordt in Nobiallo het feest van Sant’Anna georganiseerd. Het is een evenement dat plaatsvindt in het park van Nobiallo, vlakblij Menaggio. Tijdens het evenement wordt er eten uit de omgeving geserveerd en wordt er gedanst op live muziek. Aanvang 19.00 uur.