1. Home
  2. agenda
  3. Agenda Augustus

Agenda Augustus

De Agenda van de maand augustus laat zien dat dit de tijd is van de sagre, traditionele dorpsfeesten, bij het Comomeer. In de Agenda van augustus vind je een overzicht van interessante evenementen, festivals en tentoonstellingen bij het Comomeer.

Markt

Elke dag van de week kun je bij het Comomeer een van de gezellige markten bezoeken. Er is er altijd wel een te vinden in de buurt van je vakantieplaats! In sommige stadjes vind ook 1 of 2 maal per maand een antiekmarkt of rommelmarkt plaats.

Bekijk het overzicht van weekmarkten, antiek- en rommelmarkten bij het Comomeer!

Vuurwerkshows

In de zomermaanden juni, juli, augustus en september vinden in de stadjes rond het Comomeer regelmatig spectaculaire vuurwerkshows plaats of feesten die worden afgesloten met een vuurwerk boven het Comomeer. Ergens tussen 22.00 en 23.00 uur worden meestal de eerste pijlen afgeschoten om na een fraaie show te eindigen met een spectaculaire finale. De vuurwerkshow is meestal op de boulevard langs het Comomeer, zodat je de lichtjes mooi weerspiegeld ziet in het meer.

Bekijk het overzicht van vuurwerkshows bij het Comomeer deze zomer!

Evenementen & Festivals

Uitverkoop
In de maanden juli en augustus is het tijd voor de grote zomeruitverkoop (saldi) in Italië, ook in de winkels in Milaan en bij het Comomeer is het uitverkoop.

LakeComo International Music Festival
LakeComo International Music Festival is een muziekfestival tijdens de lente en zomer, dat bestaat uit verschillende concerten en optredens in de mooiste villa’s en tuinen rond het Comomeer. In 2024 vindt het festival plaats tussen 14 juli en 6 september. Het festival concentreert zich op klassieke muziek en kamermuziek, maar er is ook ruimte voor nieuwe muziek, met een balans tussen traditie en innovatie, uitgevoerd door Italiaanse en internationale artiesten. Kijk voor meer informatie en het programma op de website van het LakeComo International Music Festival.

Festival van Bellagio en het Comomeer
Het Festival di Bellagio e del Lago di Como vindt dit jaar plaats van 20 juni tot en met 9 augustus 2024. Het festival bestaat uit evenementen en optredens rond kunst, muziek en literatuur in verschillende plaatsen rond het Comomeer.

In 2011, ter gelegenheid van de viering van het tweede eeuwfeest van de geboorte van de Hongaarse componist Franz Liszt en in het 150e jaar van de eenwording van Italië, werd de eerste editie van het Bellagio en het Comomeerfestival geboren, met concerten, masterclasses, seminars en toeristisch-culturele routes geïnspireerd door de figuur van de Hongaarse componist die enkele van de belangrijkste maanden van zijn leven als kunstenaar en mens in Bellagio en Como doorbracht. De optredens en concerten vinden plaats op exclusieve en prachtige locaties aan het meer, zoals de Royal Hall van het Grand Hotel Villa Serbelloni, het auditorium van de Rockefeller Foundation en de basiliek van San Giacomo in Bellagio, Villa Cipressi en Villa Monastero in Varenna, Villa Grumello in Como; kleine dorpjes en onverwachte locaties zoals de Acquafredda-abdij van Lenno, de Lutherse kerk van Cadenabbia en de omgeving van Bellano; panoramische plaatsen zoals Villa Vigoni di Loveno, het kerkhof van San Martino in Perledo, het theater van Civenna; ruimtes met een rijke geschiedenis zoals het kasteel van Carimate en de villa’s van Brianza, maar ook grote moderne locaties zoals de Sala Artsana in Grandate en de auditoria van de Kamers van Koophandel van Como en Lecco. Dit zijn slechts enkele van de vele locaties waar het festival van Bellagio en het Comomeer plaatsvond.

Avondmarkt, Lecco
Gedurende de zomermaanden wordt in Lecco meerdere malen een avondmarkt georganiseerd aan het Comomeer. De markt geeft de gelegenheid om producten uit te streek te proeven en aan te schaffen. In de maand augustus wordt de markt georganiseerd van 15.00 tot 24.00 uur.

Avondmarkt Menaggio
Gedurende de zomermaanden (van juni tot september) wordt in Menaggio op vrijdagavond een avondmarkt georganiseerd op Piazza Garibaldi en op de boulevard langs het Comomeer. De markt geeft de gelegenheid om producten uit te streek te proeven en aan te schaffen. In de maand augustus wordt de markt georganiseerd vanaf 18.00 uur.

Avondmarkt Cernobbio
Gedurende de zomermaanden wordt in Cernobbio meerdere malen een avondmarkt georganiseerd op het plein aan het Comomeer. Het is een markt waar antiek, modern en curiosa bij elkaar komt. De markt is te bezoeken van 17.00 tot 23.00 uur.

Sagra

Wil je tijdens je vakantie bij het Comomeer een keer op een andere manier de Italiaanse sfeer meemaken, bezoek dan ook eens de kleinere dorpjes tijdens de viering van een Sagra, een echt Italiaans dorpsfeest. Deze traditionale volksfeesten duren meestal een of meer dagen.
Overdag is er in de dorpjes weinig te beleven of er is een markt. Vanaf 19.00 uur komen de Italianen naar het centrale plein om vervolgens aan lange rijen tafels en banken gezamenlijk de typische streekgerechten te eten en wijn te drinken. Gasten zijn welkom! Er is muziek en je kunt dansen. Voor kinderen is er vaak een kleine kermis.

Enkele sagri in augustus bij het Comomeer:
Sagra Ossuccio
In het eerste weekend van augustus wordt in Ossuccio twee avonden georganiseerd in het teken van eten en dans. Er worden traditionele gerechten geserveerd en er is muziek. Het evenement vindt plaats in het Parco Comunale en begint om 19.00 uur.

Sagra Mandello del Lario
Van 4 tot 6 augustus wordt in Mandello del Lario een sagra georganiseerd.

Sagra delle Sagre Barzio
Van 10 tot 18 augustus 2024 wordt de 50ste editie van het evenement Sagra delle Sagre georganiseerd in Barzio. Dit evenement bestaat uit een markt met lokale producten uit Valsasso. Het is een traditioneel evenement dat een groot aantal bezoekers uit de hele regio trekt. Tevens zijn er muziek en cabaretprogramma’s en workshops voor kinderen. De week wordt afgesloten met een spectaculaire vuurwerkshow. Het evenement is dagelijks van 10.00 tot 23.00 uur te bezoeken.

Sagra del Missulten Mezzagra
Op 20 en 21 augustus wordt de 54ste editie georganiseerd van de Sagra del Missulten in het Parco Comunale in Mezzegra. Twee avonden met traditionele gerechten en live muziek. Traditioneel voedselfestival aan het einde van de zomer, begonnen in 1964, met vele kg missoltini (gevist, gezouten en met de hand gedroogd aan het Comomeer) klaar om te worden gekookt en geserveerd met een smakelijke polenta!

Missulten of Misultin zijn een typische culinaire specialiteit van het Comomeer, met name van Tremezzina. In het Italiaans worden ze missoltini genoemd en in het Como-dialect misultitt. De bereiding is vrij ingewikkeld: het zijn elften, vissen uit het meer die uitsluitend tussen juni en juli worden gevangen, zonder ingewanden, ingewreven met zout en in een pot geplaatst, nog steeds met zout. Na een paar dagen worden ze gespoeld en aan een touwtje geregen, om vervolgens een paar dagen in de open lucht te drogen. Ten slotte worden de vissen samen met laurierblaadjes in een blik (misolta, oorspronkelijk gemaakt van hout) gedaan.

Sagra degli Gnocchi Lenno
Op 31 augustus wordt in Lenno de Sagra degli Gnocchi gehouden.

Molenfeest Dizzasco
In Dizzasco bij Argegno aan het Comomeer wordt op zaterdag 12 augustus 2023 het Festa dei Mulini gevierd. Een feest rond de molens die in Dizzasco aan de rivier de Telo staan. Het gebied van Dizzasco tot Cerano Intelvi staat bekend staat als de Valle dei Mulini. Er zijn de overblijfselen van vier molens.

De Valle dei Mulini, langs de rivier de Telo, is sinds de oudheid de ideale plek geweest voor de oprichting van productiestructuren die hydraulische energie gebruiken, evenals de oude weg die Dizzasco met Cerano verbond met een prachtige “bultrug”-brug (waarschijnlijk van middeleeuwse oorsprong). Van de verschillende fabrieken die zich op deze plek vestigden (rond 1700) zijn er momenteel vijf gebouwen (voormalige molens, voormalige smederij en pakhuizen) nog zichtbaar en in goede staat van onderhoud. De gebouwen zijn thans in gebruik als particuliere woningen. Verderop langs de oever van de rivier de Telo zijn de ruïnes zichtbaar van andere productiestructuren die in de loop van de tijd zijn ingestort, evenals de overblijfselen van een waterkanalisatiesysteem van enkele honderden meters lang, dat begon bij een voormalige dam (waarvan de overblijfselen nog zichtbaar zijn), dit bracht het water naar de waterwielen van de afzonderlijke molens, waardoor de machines in beweging kwamen. Bezoekers kunnen meedoen aan rondleidingen in de (gerestaureerde) molens in Dizzasco en zodoende kennismaken met de geschiedenis van dit karakteristieke dorpje in de Valle del Telo. Er zijn activiteiten voor kinderen en kraampjes met lekkere hapjes en drankjes.

Tremezzina Music Festival
Muziekfestival in Tremezzina van 4 tot en met 7 augustus 2024. Het festival vindt plaats in het Parco Teresio Olivelli. In geval van regen zal het festival worden gehouden in het cinema-theater T. Olivelli. De concerten beginnen iedere avond om 21.00 uur en entree is gratis.

Festa di San Lorenzo
Op 10 augustus wordt in Mandello del Lario een feest georganiseerd ter gelegenheid van San Lorenzo, de patroonheilige van de stad. Het evenement bestaat uit een markt, muziek en een indrukwekkende vuurwerkshow.

Green Night, Menaggio
Op 17 augustus 2024 wordt in Mennagio de Green Night gehouden. Tijdens het evenement worden verschillende genres aan muziek gespeeld in alle hoeken van het dorp, er kan lokaal eten geproefd worden, er staan kraampjes, er wordt gedanst en er zijn activiteiten voor kinderen. Aanvang 17.00 uur.

Citypasses.eu

Citypasses.eu maakt uw stedentrip extra voordelig

Citypasses.eu maakt uw stedentrip extra voordelig

Vind, vergelijk en koop stadspassen & kortingskaarten voor uw voordelige stedentrip!

Voordelige stedenpassen