IJzerstad Dongo, een mekka voor watersporters

In de zomer is het in Dongo heel gezellig langs de boulevard, vooral tijdens de feesten die er in de zomermaanden regelmatig worden gehouden. Maar dit is ook echt een watersportmekka. Dongo is een leuk stadje (3500 inwoners) aan de noordwest-oever van het Comomeer, 14 kilometer ten noorden van Menaggio.
Comomeer_steden-Dongo.jpg
Dongo ligt prima voor het beoefenen van watersporten. Deze hoek van het Comomeer is uitermate geschikt voor zeilen, windsurfen en kitesurfen door de constante wind die er bijna altijd waait. Het stadje is ook een prima vertrekpunt voor het maken van bergwandelingen, onder andere door de prachtige Valle Albano die achter Dongo ligt. Tussen Dongo en Gravedona loopt een 2 kilometer lang wandel- en fietspad langs het Comomeer.

IJzerindustrie

Dongo was lange tijd vooral bekend vanwege de ijzermijnen en de ijzerindustrie. Al in de oudheid waren de ijzermijnen bij het Comomeer bekend. In de 15e eeuw werden ze herontdekt toen de hertog van Milaan behoefte had aan wapens. In de valleien van Dongo werden in 1430 ijzervoorraden ontdekt. De bekendste mijnen zijn die bij Crotto, iets boven Barbignano, en die van Tegano, op wat grotere hoogte, aan de rechterkant van de rivier de Albano.

In 1791 werd de eerste hoogoven gebouwd in Dongo. Tussen 1842 en 1845 gevolgd door de eerste Italiaanse walserij en diverse staalovens. In 1848 en 1849 kwamen hier de kanonnen vandaan waarmee de Habsburgse troepen onder maarschalk Radetzki werden beschoten. Na 1880 werden de ijzermijnen gesloten. De fabrieken groeiden door tot op het hoogtepunt rond 1970 de ijzerindustrie bij Dongo werkgelegenheid bood aan 2000 werknemers. Daarna kwam er een crisis in de staalindustrie en dat leidde tot diverse reorganisaties. Tegenwoordig heeft de fabriek in Dongo, onder de naam Caviga-Falck, nog ongeveer 500 man personeel. De omvang van het enorme fabriekscomplex wordt duidelijk als je van de brug in de Via Antica Regina langs de Via Giampiero Matteri loopt.

Bezienswaardigheden Dongo

  • Het Palazzo Manzi aan de Piazza Paracchini biedt onderdak aan het gemeentehuis, het toeristenbureau, de bibliotheek en het Verzetsmuseum (Museo della Resistenza). In het museum vind je ook meer over de arrestatie van Benito Mussolini, die in Dongo werd opgepakt op 27 april 1945 toen hij naar Zwitserland probeerde te ontsnappen.
  • Het Palazzo del Vescovo aan de Via Statale, uit de 17e eeuw. Sinds 2003 vind je hier de Internationale Piano Academie.
  • De Parochiekerk Santo Stefano is één van de grootste en oudste kerken van het bisdom Como. Met een aantal mooie fresco’s en kostbare altaren.
  • De Kerk S. Gottardo, een kerkje uit de 17e eeuw, is te bereiken via een muilezelpad vanaf het buurtschap Barbignano bij Dongo. Het is een steile klim maar je word beloond met een prachtig uitzicht over de omgeving. Elk jaar op 4 mei trekt er een grote stoet pelgrims naar het kerkje, een jaarlijkse traditie die nog dateert uit de tijd van de mijnwerkers.

Dongo